Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Starosta mesta v Amazónii požiadal o pomoc pri kríze COVID-19 Gretu Thunbergovú

Greta Thunbergová
Greta Thunbergová (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber))

MANAUS - Starosta brazílskeho mesta Manaus ležiaceho v Amazónii požiadal v nedeľu prostredníctvom sociálnej siete Twitter o pomoc pri zvládaní dôsledkov pandémie nového koronavírusu švédsku klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú. Informoval o tom denník Die Welt.

"Potrebujeme pomoc," vyhlásil starosta Arthur Virgilio Neto v angličtine vo videu zverejnenom na Twitteri a adresovanom Thunbergovej. Nový koronavírus podľa jeho slov spôsobil v meste Manaus v srdci Amazónie "katastrofu a barbarstvo". "Viem, aký vplyv máte, a viem, že máte schopnosť sa vcítiť do iných (ľudí)," prihovoril sa švédskej tínedžerke. "Pomôžte Amazónii, Amazónia a lesy sa musia zachrániť," zvolal s tým, že je potrebné ochrániť životy ochrancov lesov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"S veľkou pokorou a za všetko, čo Amazónia robí pre celý svet v oblasti životného prostredia, som požiadal enviromentálnu aktivistku Gretu Thunbergovú, ktorá má veľký vplyv, aby nám pomohla v boji proti koronavírusu," uviedol starosta. Ako napísala agentúra AFP, v štáte Amazonas, ktorého hlavným mestom je Manaus, zomrelo na následky ochorenia COVID-19 viac než 500 ľudí vrátane domorodého obyvateľstva.

Thunberová (17) darovala vo štvrtok sumu 100.000 dolárov (približne 90.140 eur) Detskému fondu OSN (UNICEF) na ochranu detí pred novým koronavírusom. Išlo o financie, ktoré Thunbergová dostala ako súčasť ocenenia dánskej mimovládnej organizácie Human Act.

Thunbergová v sobotu na Twitteri zdieľala status organizácie Greenpeace kritizujúci nedostatočnú ochranu pôvodného obyvateľstva pred koronavírusovou pandémiou. "Je to absolútne neakceptovateľné," napísala a poznamenala, že situácia v Amazónii je skutočne znepokojujúca. "Musíte chrániť ochrancov lesov," vyzvala.

Viac o téme: ManausKoronavírusAmazóniaGreta ThunbergováCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu