Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Dobré správy zo Švédska: Reprodukčné číslo koronavírusu je nižšie ako 1

Ľudia vo Švédsku sa rúškami poväčšine nechránia.
Ľudia vo Švédsku sa rúškami poväčšine nechránia. (Zdroj: SITA/Ali Lorestani/TT News Agency via AP)

ŠTOKHOLM - Reprodukčné číslo (R0) nového koronavírusu vo Švédsku sa už niekoľko dní udržiava pod hodnotou 1. To znamená, že človek infikovaný vírusom SARS CoV-2 nakazí v priemere menej ako jednu ďalšiu osobu, povedal hlavný švédsky epidemiológ Anders Tegnell v sobotu v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu SVT.

"To znamená, že pandémia bude pomaly ustupovať," konštatoval Tegnell. Hodnota R0 bola podľa švédskeho Úradu verejného zdravotníctva od 10. apríla relatívne stabilná a pohybovala sa na úrovni približne na 1. Ešte 1. apríla dosahovalo reprodukčné číslo hodnotu 1,4, 25. apríla - čo je posledná doteraz publikovaná hodnota - sa jeho pokles po niekoľkých dňoch zastavil na hodnote 0,85.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Švédsko sa podľa agentúry DPA v boji proti koronavírusu vydalo svojou vlastnou cestou, ktorá je oveľa liberálnejšia ako v mnohých iných krajinách. Napríklad materské a ďalšie školy, ako aj obchody či reštaurácie neboli doteraz zatvorené a sociálne kontakty výraznejšie obmedzené. Vláda občanov na udržiavanie odstupu, ktorý má pomôcť spomaliť šírenie vírusu, motivovala skôr výzvami.

V porovnaní so zvyškom Škandinávie však má Švédsko pomerne vysoký počet infikovaných (v sobotu 22.082) a úmrtí na chorobu COVID-19 (2669). Švédi zasa na druhej strane omnoho menej cestujú a ak je to možné, pracujú z domu. Návštevy domovov dôchodcov sú zakázané.

Viac o téme: PandémiaŠvédskoŠtokholmKoronavírusReprodukčné číslo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu