Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

KORONAVÍRUS V New Yorku svitá na lepšie časy: Epidémia koronavírusu už zrejme kulminovala

Guvernér New Yorku Andrew Cuomo
Guvernér New Yorku Andrew Cuomo (Zdroj: SITA/AP/John Minchillo)

NEW YORK - Guvernér New Yorku Andrew Cuomo v nedeľu vyjadril presvedčenie, že epidémia koronavírusu v tomto americkom štáte už zrejme kulminovala a dostala sa do fázy poklesu. Informovala o tom agentúra AFP.

Štát New York je v rámci USA epicentrom pandémie koronavírusu. V sobotu newyorské úrady hlásili najnižší denný prírastok úmrtí za vyše dva týždne. V nedeľu sa ich počet znížil o ďalších niekoľko desiatok - na 507.

Tvrdenie, že epidémia v štáte New York sa už dostala do fázy pomalého poklesu podporuje aj znižujúci sa počet hospitalizovaných pacientov a ďalšie zdravotnícke ukazovatele. Cuomo však varoval, že boj s koronavírusom ešte ani zďaleka nie je vyhratý. "Dostali sme sa za vrchol (krivky chorobnosti) a všetky indikátory momentálne naznačujú, že sme na zostupe. Či však tento pokles bude pokračovať, bude závisieť na našom konaní," vyhlásil guvernér na nedeľňajšej tlačovej konferencii.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Zdôraznil, že tento pozitívny trend dokazuje, že karanténne opatrenia zavedené v štáte New York začínajú prinášať výsledky. Apeloval tiež na obyvateľov, aby pokračovali v dodržiavaní bezpečného sociálneho odstupu. Podobne sa vyjadril aj starosta mesta New York Bill de Blasio: "Nechceme, aby sa nám táto choroba vrátila ako bumerang". Avizoval preto, že polícia bude naďalej brániť akémukoľvek zhromažďovaniu sa obyvateľov na verejných priestranstvách.

Spojené štáty majú v súčasnosti najviac potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom i úmrtí na svete: aktuálne evidujú už vyše 755.000 infikovaných a viac ako 40.000 mŕtvych. New York v rámci USA eviduje najviac potvrdených prípadov nákazy (vyše 226.000) i úmrtí (viac ako 13.000). Minulý týždeň - 9. apríla - hlásili v New Yorku 799 nových úmrtí za jeden deň.

Viac o téme: USANew YorkKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu