Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Európskej únii sa podarilo repatriovať viac ako polmilióna občanov

Ursula von den Leyenová
Ursula von den Leyenová (Zdroj: SITA/Francois Lenoir, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Európskej únii sa podarilo repatriovať viac ako 500.000 občanov členských krajín, ktorí uviazli v zahraničí v dôsledku opatrení proti šíreniu koronavírusu. Informovala o tom v piatok Európska komisia (EK).

Intenzívne úsilie EÚ v oblasti konzulárnej spolupráce, repatriačné lety a ich koordinácia financované aj zo zdrojov EÚ doteraz umožnili návrat domov už viac ako 500.000 Európanov, ktorí boli na krátkodobých pobytoch v zahraničí. Väčšina z nich uviazla v ázijsko-tichomorskom regióne a v krajinách Severnej a Južnej Ameriky. V zahraničí je stále okolo 98.900 občanov EÚ, ktorí tam uviazli v súvislosti s pandémiou, pričom pokračuje úsilie dostať ich čo najskôr domov.

Európska rada (hlavy vlád a štátov) v marci poverila vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josepa Borrella koordináciou operácií zameraných na repatriácie občanov EÚ. Európska služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ), ktorej Borrell šéfuje, zriadila osobitnú konzulárnu pracovnú skupinu, ktorá úzko spolupracuje s členskými štátmi EÚ a Európskou komisiou a riadi všetky nevyhnutné konzulárne a diplomatické úkony.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Európska služba pre vonkajšiu činnosť pomáha pri organizácii repatriačných letov, zabezpečovaní pristávacích práv a prístupu do vzdušného priestoru, tranzitného prístupu a predĺženia víz v prípade potreby," napísal Borrell na Twitteri.

Koordinačné centrum EÚ pre reakcie na núdzové situácie (ERCC) spolufinancovalo a spoluorganizovalo takmer 200 letov do a z rôznych destinácií, ktoré do 14. apríla zabezpečili návrat domov približne 45.000 občanom EÚ, z toho 293 občanom Slovenska. Návraty boli zabezpečené z Číny, Japonska, USA, Maroka, Tuniska, Vietnamu, Filipín, Egypta, Dominikánskej republiky, Kolumbie, Kostariky, Panamy, Kuby, Hondurasu, Mexika, Kapverd, Gruzínska, Gambie, Senegalu, Haiti, Malajzie, Srí Lanky, Indie, Kanady, Peru, Thajska, Nepálu, Guatemaly, Ghany, Jordánska, Alžírska, Peru a Seychel.

Konzulárna spolupráca členských štátov EÚ a euroinštitúcií však bola na prospech aj občanom z partnerských krajín, ako sú Nórsko, Srbsko, Švajčiarsko, Turecko a Spojené kráľovstvo, pričom najmenej 5000 občanov týchto krajín bolo repatriovaných letmi EÚ.

Viac o téme: ObčaniaEurópska úniaKoronavírusRepatriácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu