Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Belgického kráľa privítali v nemocnici podnosom s maskami a dezinfekciou

Belgický kráľ Filip
Belgický kráľ Filip (Zdroj: TASR/Benoit Doppagne, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Belgicko v piatok prekročilo hranicu 5000 úmrtí na chorobu COVID-19. V priebehu posledných 24 hodín na nový koronavírus dokázateľne zomrelo 313 ľudí, z toho 114 v nemocnici a 199 v domovoch dôchodcov.

Od vypuknutia pandémie Belgicko potvrdilo už 5163 obetí, z čoho 2586 boli obyvatelia domovov dôchodcov a opatrovateľských ústavov. Podľa údajov belgických médií v priebehu štvrtka bolo zistených 1329 nových prípadov nákazy, čím sa celkový počet pozitívnych prípadov dostala na číslo 36.138 osôb.

Klesol však počet nových hospitalizovaných pacientov (na 320 osôb), pričom 399 ľudí mohlo opustiť nemocnice, čo potvrdzuje trend poklesu hospitalizácií hlásený v predošlých dňoch. Televízna stanica RTBF informovala, že kráľ Filip s manželkou Mathildou v piatok dopoludnia navštívili nemocnicu Citadelle Chateau Rouge (CHR) v meste Liége, aby podporil tamojších zdravotníkov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Personál nemocnice, v ktorej liečia aj pacientov s koronavírusom, neprivítal kráľovský pár tradičnou kyticou, ale podnosom s ochrannými maskami a zdravotníckym gélom. Kráľ a kráľovná si najskôr vypočuli preventívne pokyny, ktorými sa potom riadili počas návštevy nemocnice s počtom 900 lôžok, 3500 zamestnancami a 500 lekármi.

Kráľovský pár sa zaujímal o chod nemocnice počas koronakrízy: o to, aké sú možné kontakty a komunikácia medzi pacientmi a ich príbuznými, alebo či nemocnica umožňuje starostlivosť o deti jej zamestnancov, ktorí sú v "prvej línii" boja proti pandémii. Podľa RTBF zamestnanci nemocnice ocenili, že im kráľovský pár prejavil podporu, čo je podľa vedenia CHR "uznaním úsilia všetkých našich tímov a prostredníctvom nás všetkých nemocníc v boji, ktorému čelíme už celé týždne". Nemocnica CHR od začiatku krízy prepustila  404 pacientov s COVID-19; 85 je stále hospitalizovaných a z toho je 21 na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Viac o téme: NemocnicaMaskyDezinfekciaBelgickoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu