Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Trump nariadil pomoc Taliansku v boji proti pandémii

Americký prezident Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump nariadil svojej vláde, aby poskytla pomoc Taliansku, ktoré je ťažko zasiahnuté pandémiou koronavírusového ochorenia COVID-19.

"Taliansko, jeden z našich najbližších a najstarších spojencov, je sužované pandémiou COVID-19," uviedol Trump v oficiálnej správe Bieleho domu, ktorú zverejnili v piatok neskoro večer. Hoci má vláda USA "zodpovednosť v prvom rade voči americkému ľudu", pomoc Taliansku prispeje k zmierneniu dôsledkov tejto krízy a demonštruje líderstvo Spojených štátov, napísal Trump.

Šéf Bieleho domu zároveň nariadil, aby boli americkí vojaci, ktorí sú rozmiestnení v Taliansku, k dispozícii na zriaďovanie poľných nemocníc a rozvoz zdravotníckych pomôcok, paliva a potravín. V Trumpovom nariadení sa ďalej uvádza, že Taliani, ktorí potrebujú lekársku starostlivosť nesúvisiacu s ochorením COVID-19, môžu byť liečení v amerických vojenských zdravotníckych zariadeniach.

Americký prezident Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Americký minister obchodu Wilbur Ross bol požiadaný, aby zabezpečil doručenie potrebných zásob vrátane zdravotníckeho vybavenia, ako žiadajú talianske úrady. Taliansko má celosvetovo najvyššiu bilanciu prípadov úmrtia na COVID-19; podľa piatkových údajov tamojšieho úradu civilnej ochrany je to číslo 18.849, informovala tlačová agentúra DPA.

S malým odstupom nasledujú v tejto štatistike USA, kde dosiaľ v súvislosti s pandémiou nového typu koronavírusu zaznamenali 18.769 úmrtí, uviedla Univerzita Johnsa Hopkinsa so sídlom v Baltimore. Taliansky premiér Giuseppe Conte v piatok večer oznámil, že sa rozhodol do 3. mája predĺžiť platnosť prísnych karanténnych opatrení, ktoré majú obmedziť šírenie nového koronavírusu.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.


"Predlžujeme reštrikcie (o ďalšie tri týždne) do 3. mája. Je to ťažké, ale nevyhnutné rozhodnutie, za ktoré preberám plnú politickú zodpovednosť," uviedol Conte v prejave k občanom. Platnosť opatrení sa mala pôvodne skončiť 13. apríla.

Viac o téme: USATalianskoDonald TrumpKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu