Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Veľká PREDPOVEĎ ekonómov: Takto môže vyzerať oživenie ekonomiky po pandémii

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Bude to U? Alebo V? Možno W? Predpovede ekonomického oživenia po ukončení obmedzenia pohybu, ktoré má zabrániť šíreniu koronavírusu, prinášajú rad písmen. Tie naznačujú, či môžeme očakávať rýchle alebo pomalé oživenie, alebo opätovný pokles, píše agentúra Reuters.

Z viac ako 50 ekonómov oslovených agentúrou Reuters niektorí odhadujú, že svetová ekonomika sa tento rok zníži až o šesť percent. Druhým extrémom je rast o 0,7 percenta. Priemer je pokles o 1,2 percenta.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Ekonóm ING Research Carsten Brzeski označuje súčasnú situáciu za vírusovú dobu ľadovú. "Je to náhle zastavenie ekonomickej aktivity, zo 100 na nulu, v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov," uviedol. Dodal, že je mimoriadne ťažké predpovedať ďalší vývoj.

Tu je niekoľko možných scenárov:

1. V

Najlepší prípad, kedy po prepade rastu nasleduje rovnako prudké oživenie. Pokles hrubého domáceho produktu (HDP) za apríl až jún bude pravdepodobne v takom rozsahu, ktorý nebolo vidieť niekoľko desaťročí. Fiškálne a menové stimuly za viac ako desať biliónov dolárov by ale mohli pomôcť k rovnako rýchlemu oživeniu.

Ekonóm investičnej banky NatWest Markets Ross Walker sa domnieva, že rozsah ekonomického poklesu očakávaný v tomto štvrťroku bude zodpovedať značnému oživeniu v treťom a štvrtom štvrťroku, keď sa podniky znovu otvoria.

KORONAVÍRUS Veľká PREDPOVEĎ ekonómov:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: reprofoto Reuters Graphics)

2. U

Prípad, kedy oživenie trvá viac ako pár štvrťrokov. Pretože ekonomiky utrpeli rýchlejší a hlbší pokles ako v rokoch 2008 až 2009, môže to byť najpravdepodobnejší scenár.

Tvar písmena U je základný scenár pre Brzeskiho, ktorý sa domnieva, že dopady obmedzenia pohybu budú pretrvávať ešte nejakú dobu po ich zrušení. Opatrenia obmedzujúce pohyb sa budú uvoľňovať pomaly, naďalej bude platiť udržiavanie odstupov medzi ľuďmi a cestovný ruch sa bude stále stretávať s problémami, uvádza Brzeski.

KORONAVÍRUS Veľká PREDPOVEĎ ekonómov:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: reprofoto Reuters Graphics)

3. W

Dvojitý pokles, kedy zmiernenie obmedzení spočiatku zvýši aktivitu, ale neskôr sa začne prejavovať dopad nezamestnanosti a firemných bankrotov. Mohlo by sa to stať aj v prípade, že sa objavia nové prípady koronavírusu, ako tomu bolo v niektorých ázijských krajinách.

KORONAVÍRUS Veľká PREDPOVEĎ ekonómov:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: reprofoto Reuters Graphics)

4. L

Nastáva v prípade, keď rast klesne a po nejakú dobu sa neoživí. Aby sa to stalo, musel by počet prípadov koronavírusu celosvetovo pokračovať v raste a spôsobiť predĺženie obmedzenia pohybu. 

Tento scenár ale nevyzerá pravdepodobne vzhľadom k tomu, že v čínskom meste Wu-chan, kde sa vírus prvýkrát objavil, skončila uzávierka po necelých dvoch mesiacoch. Výsledok v tvare písmena L však môže byť hrozbou pre tie rozvíjajúce sa krajiny, ktoré nemajú možnosť prísť s veľkými stimulmi a často sa spoliehajú na vývoz komodít.

KORONAVÍRUS Veľká PREDPOVEĎ ekonómov:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: reprofoto Reuters Graphics)

5. vlnka (swoosh)

"Ani L ani U ani V to nebude. Namiesto toho hľadáme profil v štýle odškrtnutia," uviedol ekonóm spoločnosti Berenberg Florian Hense. To znamená prudký pokles a potom pozvoľné oživovanie, pretože obmedzenie pohybu sa uvoľňuje pomalšie, než bolo zavedené.

Hlavný ekonóm AXA Investment Managers Gilles Moëc zobrazuje tento tvar podobne ako logo športovej značky Nike. "Vzhľadom k tomu, že spotrebiteľské výdavky môžu byť znížené vyšším sklonom k úsporám a k možnému vážnemu obmedzeniu investícií, považujeme za najpravdepodobnejšie, že oživenie svetovej ekonomiky po obmedzeniach bude veľmi tlmené," uviedol Moëc.

KORONAVÍRUS Veľká PREDPOVEĎ ekonómov:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Berenberg, Eurostat, ONS)

Viac o téme: EkonomikaPandémiaPredpovedeOživenieEkonómoviaWVLKoronavírusUCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu