Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Spojené štáty sú podľa Trumpa na vrchole krízy vyvolanej pandémiou

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump počas tlačovej konferencie v Bielom dome vo štvrtok večer (miestneho času) vyhlásil, že Spojené štáty sú podľa neho na vrchole koronavírusovej krízy. Informovala o tom agentúra DPA.

"Som si takmer istý, že sme na vrchole hory. A teraz ideme dolu. V niektorých prípadoch sme tento proces už začali," vyhlásil Trump. Viceprezident Mike Pence dodal, že oblasti, ktoré sú pandémiou najviac zasiahnuté, ako napríklad štáty New York, Louisiana či mesto Detroit, sú k vrcholu "blízko". Podľa jeho slov sú viditeľné znaky pokroku a nádej.

Americký expert na infekčné ochorenia Anthony Fauci počas denného brífingu v Bielom dome uviedol, že to, že sa v Spojených štátoch znižuje počet ľudí nakazených koronavírusom, ktorí si vyžadujú hospitalizáciu, je dôsledkom toho, že opatrenia zavádzajúce sociálny odstup, sú účinné.  

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

"Čo sa týka úmrtí, je to zlý týždeň. V skutočnosti každý deň sa zdá byť rekordným v počte úmrtí v porovnaní s tým predošlým," citovala Fauciho agentúra DPA. "Evidujeme nárast v počte úmrtí, no súčasne aj významný pokles čo sa týka nutnosti hospitalizovať (pacientov)," povedal. "To, čo robíme, funguje a preto v tom musíme pokračovať," dodal Fauci.

Ešte predtým vo štvrtok spresnil predošlé odhady, podľa ktorých by ochoreniu v USA mohlo podľahnúť 100.000 - 200.000 Američanov. Teraz to podľa neho vyzerá skôr tak, že o život by mohlo prísť zhruba 60.000 osôb.     

Ako vyplýva z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa, v USA evidovali do štvrtka približne 456.400 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Počet úmrtí dosiahol vo štvrtok 20.30 h miestneho času (02.30 h SELČ) 16.478 po tom, čo za posledných 24 hodín pribudlo 1783 smrteľných obetí, píše agentúra AFP.

Viac o téme: KrízaVrcholPandémiaUSADonald TrumpKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu