Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Alžírsky novinár dostal osem mesiacov väzenia: Médiám poskytol fotky z protestov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

ALŽÍR - Alžírsky súd v nedeľu odsúdil na osem mesiacov väzenia novinára, ktorý zahraničným médiám poskytol fotografie z mesiace trvajúcich protivládnych protestov v krajine. Informovala o tom v nedeľu mimovládna organizácia Article 19.

Odsúdeným je Sufján Marákší, spravodajca libanonskej televízie al-Majadín, ktorý bol obvinený "zo zatajovania (technického) zariadenia a poskytovania obrazového materiálu zahraničným médiám bez povolenia". Záznamy z každopiatkových protivládnych protestov v Alžírsku poskytol podľa súdu aj panarabskej spravodajskej televízii al-Džazíra a ďalším zahraničným médiám. Marákšího vzali do väzby v septembri 2019. Prokurátor preňho v tomto procese žiadal dva roky väzenia.

Podľa podpornej skupiny pre zadržiavaných (CNLD) by sa Marákší mal dostať na slobodu 26. mája. CNLD uviedla, že Marákší je prvým alžírskym novinárom zatknutým po tom, ako vlani vo februári vypukli protesty proti vtedajšiemu prezidentovi Abdalovi Azízovi Buteflikovi a jeho rozhodnutiu, že sa napriek zlému zdravotnému stavu a nespokojnosti obyvateľstva bude uchádzať o znovuzvolenie. Pod tlakom protestov a po strate podpory zo strany armády Buteflika v apríli odstúpil z funkcie.

Marákšího prípad mal v Alžírsku spočiatku len malú odozvu, čo sa však zmenilo, keď alžírske úrady zadržali ďalších novinárov. Medzi nimi je aj Chálid Drarini, spravodajca francúzskej televízie TV5 Monde, ktorý je vo väzbe od marca a je vyšetrovaný pre podozrenie z ohrozenia národnej jednoty a spolčovania sa.

Viac o téme: VäzenieProtestyNovinárFotografAlžírskoAlžír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu