Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Šéf OSN o krajinách vo vojne a koronavíruse, najhoršie ešte len príde

Generálny tajomník OSN António Guterres
Generálny tajomník OSN António Guterres (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok znovu zopakoval svoju výzvu na celosvetové prímerie. Apeloval na všetky strany konfliktov, aby zložili zbrane a umožnili vojnou zničeným krajinám bojovať proti pandémii nového koronavírusu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Najhoršie ešte len príde," povedal Guterres a spomenul krajiny trpiace bojmi ako Sýria, Líbya a Jemen. "Búrka menom COVID-19 teraz prichádza na dejiská všetkých týchto konfliktov," dodal šéf OSN na tlačovej konferencii svetovej organizácie.

Guterres uviedol, že po jeho výzve na mier z 23. marca nastal určitý pokrok, ale boje stále zúria v množstve krajín a bránia predstaviteľom zaviesť opatrenia proti vírusu. "Táto potreba je naliehavá," zdôraznil.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Šéf OSN vyhlásil, že podporu jeho výzve vyjadrili znepriatelené strany v mnohých krajinách vrátane Kamerunu, Stredoafrickej republiky (SAR), Kolumbie, Líbye, Mjanmarska, Filipín, Južného Sudánu, Sudánu, Sýrie, Ukrajiny a Jemenu.

"Ale je obrovský rozdiel medzi vyhláseniami a skutkami - teda pretavením slov na mier a do životov ľudí," dodal Guterres. "V mnohých najkritickejších situáciách nevidíme prerušenie bojov - a niektoré konflikty dokonca zosilneli," upozornil.

Hoci Gutteres vyjadril vďačnosť za podporu svojej skoršej výzve od približne 70 krajín, mimovládnych organizácií a náboženských lídrov po celom svete vrátane pápeža Františka, je potrebné urobiť viac konkrétnej práce. "Potrebujeme masívne diplomatické úsilie, aby sa tieto náročné úlohy splnili. Na umlčanie zbraní musíme zdvihnúť hlasy za mier," uviedol Guterres.

Viac o téme: PandémiaOSNKoronavírusAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu