Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Trump varoval, že Ameriku čakajú veľmi, veľmi bolestné dva týždne

Americký prezident Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v utorok miestneho času varoval, že Spojené štáty majú pred sebou "veľmi bolestné" dva týždne. Krajina totiž zápasí s nárastom ľudí nakazených novým koronavírusom.

Biely dom zverejnil v utorok predpoklad, že v USA zomrie na pandémiu nového koronavírusu 100.000 až 240.000 ľudí, ak budú občania plniť súčasné pokyny pre zachovávanie sociálneho odstupu. "To budú veľmi bolestné, veľmi, veľmi bolestné dva týždne," povedal Trump na tlačovej konferencii v Bielom dome. Trump označil pandémiu koronavírusu za "morovú ranu". "Chcem, aby sa každý Američan pripravil na ťažké dni, ktoré sú pred nami," vyhlásil podľa tlačovej agentúry AFP prezident.

Americký prezident Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Trump oficiálne vydal 30-dňové pokyny pre boj proti koronavírusu a uviedol, že dodržiavanie týchto odporúčaní je "otázkou života a smrti". Na tlačovom brífingu k pandémii vyhlásil: "Vyzývam každého občana, aby priniesol obete." Pokyny sú podobné skorším odporúčaniam americkej administratívy, ktorých cieľom bolo za dva týždne spomaliť šírenie vírusu. Prezident však nedávno oznámil, že tieto odporúčania predĺži o ďalších 30 dní. To znamená, že sa vzdal nádeje na znovuotvorenie národnej ekonomiky do Veľkej noci, napísala tlačová agentúra AP.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.


V pokynoch vláda vyzýva ľudí, aby naďalej zachovávali sociálny odstup a zostali doma, ak sú chorí, a ihneď zavolali svojho lekára. Ľudí tiež v pokynoch vyzývajú, aby nechodili do reštaurácií a barov, využívali donášku jedla alebo možnosť vziať si ho so sebou domov a aby chránili starších, hoci ohrození sú aj mladí ľudia.

Viac o téme: USADonald TrumpKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu