Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trump odvolal inšpektora, ktorý prispel k spusteniu impeachmentu

Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

WASHINGTON - Prezident USA Donald Trump odvolal v piatok generálneho inšpektora amerických tajných služieb Michaela Atkinsona. Ten koncom minulého roka vypočul utajeného svedka vo veci tzv. ukrajinskej kauzy, ktorá spustila vo februári neúspešnú snahu o impeachment prezidenta Spojených štátov, informovala v sobotu agentúra DPA.

Trump vyhlásil, že využíva svoje prezidentské právomoci na odvolanie Atkinsona z funkcie. Ako dôvod uviedol, že Atkinson nemá jeho dôveru. "Je nevyhnutné, aby som mal plnú dôveru v osoby pôsobiace vo funkciách generálnych inšpektorov. V prípade tohto konkrétneho generálneho inšpektora tomu tak nebolo," uviedol prezident.

Rozhodnutie nadobudne platnosť do 30 dní a Trump následne "o čosi neskôr" navrhne Senátu meno nového uchádzača. Adam Schiff, predseda výboru pre kontrolu tajných služieb Snemovne reprezentantov, nazval tento Trumpov krok "donebavolajúcim pokusom zlikvidovať nezávislosť výboru a snahou pomstiť sa tým, ktorí sa odvážili poukázať na prezidentove pochybenia". "Toto vystavuje našu krajinu a národnú bezpečnosť ešte väčšiemu riziku," napísal Schiff na Twitteri.

O podaní ústavnej žaloby voči Trumpovi rozhodla 18. decembra práve Snemovňa reprezentantov, v ktorej má väčšinu opozičná Demokratická strana. Podanie žaloby súviselo s obvineniami, že Trump zneužil svoje právomoci, keď pozastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju donútil spustiť vyšetrovanie proti svojmu možnému rivalovi v prezidentských voľbách Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi.

Viac o téme: Tajné službyUSAImpeachmentDonlad TrumpMichael Atkinson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu