Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zásadný krok sýrskeho prezidenta: Asad vyhlásil amnestiu a skrátil väzenské tresty

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: TASR/SANA via AP)

DAMASK - Sýrsky prezident Bašár Asad rozhodol v nedeľu o udelení amnestie a skrátil tresty za všetky trestné činy spáchané pred 22. marcom. Amnestiu ponúkol aj vojenským dezertérom, ktorí sa priebehu najbližších mesiacov vzdajú úradom.

Informovala o tom agentúra AP s tým, že Asad udelil podobnú amnestiu už niekoľkokrát, naposledy vlani v septembri. V najnovšom dekréte sa nehovorí, či je prepúšťanie väzňov motivované snahou zabrániť šíreniu koronavírusu v sýrskych väzniciach. Podľa správ aktivistov sú v tamojších väzeniach zadržiavané aj tisíce stúpencov opozície.

Vojnou postihnutá Sýria sa v nedeľu stala poslednou krajinou Blízkeho východu, ktorá potvrdila nákazu novým typom koronavírusu. V oblastiach pod kontrolou sýrskej vlády však už predtým platili prísne preventívne opatrenia vrátane uzavretia škôl, reštaurácií a kaviarní, pozastavenia verejnej hromadnej dopravy a utlmenia činnosti štátnych úradov.

Najnovšia amnestia zahŕňa trestné činy spáchané od roku 2011, keď sa začala vojna v Sýrii. Vzťahuje sa aj na niektoré teroristické činy a protivládne aktivity na internete. V rámci zmiernenia trestov sa zmenia tresty smrti na doživotný ťažký žalár. Doživotné tresty sa zmiernia na 20 rokov ťažkého žalára.

Mladistvým väzňom budú tresty skrátené na polovicu. Trestanci trpiaci nevyliečiteľnými chorobami a osoby staršie než 70 rokov budú z väzníc prepustené. Amnestia sa nevzťahuje na drogovú trestnú činnosť ani na zločiny spojené s pašovaním zbraní.

Viac o téme: VäzenieAmnestiaTrestySýriaBašár Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu