Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Koronavírus a klamstvá: Správa o delfínoch v Benátkach je falošná, upozornil National Geographic

Autorka lži má na Twitteri obrátenú snímku. Zobraziť galériu (2)
Autorka lži má na Twitteri obrátenú snímku. (Zdroj: Twitter/K.)

WASHINGTON – Správy o návrate delfínov a labutí do opustených Benátok boli nepravdivé, upozornil časopis National Geographic. Zábery z ich výletu do zatopených benátskych uličiek na sociálnych sieťach zverejnili mnohé médiá ako radostnú správu. Delfíny sa však objavili na Sardínii a labute na ostrove Burano 9 kilometrov od Benátok.

Pre ochromený turistický ruch je voda v benátskych kanáloch oveľa čistejšia. Video údajne z Benátok, ako upozorňuje časopis National Geographic, bolo v skutočnosti natočené na nábreží Cagliari na Sardínii stovky kilometrov od Benátok. Podobné je aj pozadie fotografie labutí v meste, ktoré je inak plné turistov, ale teraz je celkom vyprázdnené.  
Príspevok užívateľky Twittera "ikaveri", v ktorom sa snímky údajne z Benátok objavili, má stotisícky zdieľaní a milión lajkov. Fotografia však bola urobená na neďalekom ostrove Burano. Tam sú labute podľa National Geographic bežným úkazom.

Koronavírus a klamstvá: Správa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/K.)
"Ten tweet bol jednoducho o tom zdieľať niečo, čo mi v týchto chmúrnych časoch prinieslo radosť," povedala autorka spomínaného príspevku, ktorá žije v Indii. Zdieľané fotografie vraj zaznamenala na sociálnych sieťach a rozhodla sa ich ďalej šíriť, pôvodný tweet ani po upozornení od novinárov neodstránila. "Tieto správy o triumfe prírody v krajinách ťažko zasiahnutých koronavírusom majú státisíce retweetov. Stali sa hitom na Instagrame a TikToku. Dostali sa aj do titulkov spravodajstva," zhŕňa obrovský dosah dezinformácií o zvieratách National Geographic.

Sociálna psychologička pôsobiaca na Stanfordskej univerzite Erin Vogelová vidí za šírením podobného obsahu honbu za "lajkami" a pozitívnymi komentármi, ktoré "nám dávajú okamžitú sociálnu odmenu".
Nepravdivé príbehy tohto druhu však môžu v konečnom dôsledku pri súčasnej ťažkej situácii posilniť nedôveru v spoločnosti. Zistenie, že dobrá správa nie je skutočná, môže byť ešte demoralizujúcejšie, než ak takúto dobrú správu vôbec nezaznamenáme, myslí si Vogelová.
 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu