Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

KORONAVÍRUS Európa podniká pre nákazu prísne opatrenia: Môže prísť k uzatvoreniu vonkajších hraníc

Ursula von der Leyenová Zobraziť galériu (2)
Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP/Olivier Matthys)

BRUSEL - Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie dnes už druhýkrát na diaľku preberú spoločné opatrenia v boji proti šíreniu koronavírusu, ktorý v Európe v posledných dňoch naberá na sile. Zásadným krokom má byť uzavretie vonkajších hraníc EÚ, ktoré v pondelok navrhla Európska komisia a platiť by mohlo začať po schválení členskými štátmi.

Šéfka komisie Ursula von der Leyenová krajinám EÚ navrhla, aby na 30 dní prestali cez vonkajšiu hranicu spoločného priestoru púšťať cudzincov s výnimkou núdzových prípadov. Opatrenie má medzi štátmi podporu a podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona bude vstup do schengenského priestoru uzavretý od dnešného poludnia.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Macronova krajina bude od rovnakého momentu po Taliansku, Španielsku, Rakúsku či Česku ďalším štátom, kde budú môcť ľudia vychádzať z domu len v nutných prípadoch, ako je cesta do práce či nákup potravín a liekov.

Charles Michel
Zobraziť galériu (2)
Charles Michel  (Zdroj: SITA/AP/Olivier Matthys)

Lídri únie sa dnes podvečer po týždni opäť spoja prostredníctvom videokonferencie, aby sa pokúsili koordinovať kroky, ktoré sa na úrovni jednotlivých štátov líšia. Podľa šéfa únijných summitov Charlesa Michela budú okrem iného hľadať cestu, ako zabezpečiť čo najrýchlejšiu prepravu liekov a potravín cez vnútorné hranice EÚ, ktoré časť štátov uzavrela. 

Viac o téme: Európska úniaKoronavírusUrsula von der LeyenováEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu