Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS ONLINE Svet zvádza boj s nákazou: Desivá bilancia, krajiny zaviedli prísne opatrenia

Koronavírus sa šíri svetom Zobraziť galériu (17)
Koronavírus sa šíri svetom (Zdroj: SITA/AP, TASR/AP)

SVET – Koronavírus, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, vyčíňa už vo väčšine krajín sveta. Počet nakazených atakuje hranicu 140.000. Situáciu sledujeme ONLINE.

V dôsledku koronavírusu zomrelo zhruba 5000 ľudí, vyliečilo sa takmer 70.000 (údaje z 13. 3.)

  • Epidémia bola v stredu Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) označená za pandémiu
  • Na Slovensku platí mimoriadna situácia, infikovali sa desiatky osôb, ústredný krízový štáb prijal prísne opatrenia
  • Aj Česko vyhlásilo núdzový stav, vláda od 16. marca zatvára hranice republiky, počet potvrdených prípadov nákazy sa tam vyšplhal na vyše sto
  • Informácie ku koronavírusu môžu ľudia nájsť na webe ministerstva zdravotníctva www.health.gov.sk, k prístupné sú aj linky úradov verejného zdravotníctva a nové číslo infolinky 0800 221 234

VIDEO Čo treba vedieť o koronavíruse?

ONLINE


21:50 Španielska vláda v sobotu v snahe spomaliť šírenie nového koronavírusu zakázala obyvateľom opúšťať svoje domovy s výnimkou chodenia do zamestnania alebo nakupovania základných zásob. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

20:40 Počet potvrdených nakazených novým koronavírusom SARS-CoV-2 v Maďarsku v priebehu soboty stúpol na 30. Informoval o tom informačný server vlády koronavirus.gov.hu, podľa ktorého nových nakazených je päť pacientov.

20:10 Francúzsko kvôli šíreniu nového typu koronavírusu uzavrie od dnešnej polnoci kaviarne, reštaurácie a obchody, s výnimkou tých s tovarom bežnej potreby. Na tlačovej konferencii to dnes oznámil premiér Édouard Philippe. Občanov pritom vyzval, aby obmedzili pohyb a pokiaľ možno pracovali z domu. Nedeľné prvé kolo komunálnych volieb sa podľa Philippa uskutoční. Vo Francúzsku na chorobu z koronavírusu zomrelo už 91 ľudí. Celkovo sa v krajine novým typom vírusu nakazilo takmer 4500 ľudí.

20:05 Počet ľudí, ktorí sa v Česku nakazili novým typom koronavírusu, vzrástol v sobotu na 189. Oznámil to český minister zdravotníctva Adam Vojtěch, píše televízia ČT24. V krajine evidujú v sobotu podvečer o 39 prípadov viac, ako tomu bolo v sobotu ráno. Ide tak o najvyšší denný nárast od 1. marca, kedy sa objavili prvé potvrdené prípady nákazy koronavírusom v krajine.

19:50 Lekári v najmenej dvoch talianskych nemocniciach, kde ležia pacienti s respiračným ochorením COVID-19, spôsobeným novým koronavírusom, začali pokusne dávať niektorým pacientom nový liek. Ide o liek, ktorým sa bežne liečia chronické zápalové autoimunitné ochorenia, ako je napríklad reumatoidná artritída.

Talianske médiá upozorňujú, že liek nebojuje proti samotnému koronavírusu, ale len proti ním spôsobenému zápalu pľúc. Liek začali podávať zatiaľ šiestim pacientom v nemocnici Spallanzani v Ríme, čo talianskym médiám potvrdil tamojší lekár Francesco Vaia, a ďalším šiestim pacientom v Pascalovom inštitúte v Neapole.

KORONAVÍRUS ONLINE Svet zvádza
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP)

19:30 Slovinsko oznámilo v sobotu prvé úmrtie, ku ktorému došlo v dôsledku nakazenia novým koronavírusom na jeho území. Prvou tamojšou obeťou je starší pacient, ktorý bol hospitalizovaný v Ľubľane. S odvolaním sa na vyhlásenie zdravotníkov o tom informovala agentúra STA. 

18:50 Spojené štáty rozšírili v sobotou cestovný zákaz pre Európu o Spojené kráľovstvo a Írsko. Zákaz cestovať do USA začne pre tieto dve krajiny platiť v pondelok o polnoci amerického času. Oznámil to americký viceprezident Mike Pence na tlačovej konferencii v Bielom dome, píše agentúra DPA.

Dodal, že americkí občania a ľudia s legálnym pobytom v USA sa budú môcť vrátiť z týchto krajín do USA aj po nadobudnutí účinnosti zákazu. Týchto cestujúcich "prevedú cez určité letiská". Pence im ďalej odporúčal, aby sa izolovali. Pred Penceom vystúpil pred novinárom aj prezident Donald Trump bez ochranného rúška a povedal, že si dal urobiť test na koronavírus. Výsledky ešte nemá.

18:25 Dánsko oznámilo v sobotu prvé úmrtie, ku ktorému došlo v dôsledku nakazenia novým koronavírusom na jeho území. Prvou tamojšou obeťou je 81-ročný pacient, ktorý bol hospitalizovaný v Kodani. S odvolaním sa na vyhlásenie kodanských zdravotníkov o tom informovala agentúra Reuters. 

17:50 V New Yorku zomrela prvá žena; teplotu zmerajú každému, kto sa stretol s Trumpom

Guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo v sobotu novinárom oznámil, že v štáte zaevidovali prvé úmrtie v dôsledku choroby COVID-12. Informovala o tom spravodajská televízia BBC. Chorobe, ktorú spôsobuje koronavírus, podľahla 82-ročná žena. Zomrela v nemocnici v newyorskej štvrti Manhattan. Počet potvrdených prípadov v štáte New York medzičasom vzrástol na vyše 500, dodal Cuomo.

Biely dom v sobotu oznámil, že ako preventívne opatrenie proti šíreniu nákazy koronavírusu  SARS-CoV-2 v Bielom dome zmerajú teplotu každému, kto prišiel do blízkeho kontaktu s prezidentom Donaldom Trumpom a s viceprezidentom Mikeom Penceom.

Donald Trump a Mike
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP)

17:45 Britská nízkonákladová letecká spoločnosť Jet2 v sobotu oznámila, že dočasne nebude lietať do Španielska, ktoré je momentálne po Taliansku v Európe druhou najzasiahnutejšou krajinou, čo sa týka počtu osôb nakazených koronavírusom. Viaceré lietadlá tejto spoločnosti podľa agentúry AP nariadenie nelietať do Španielska dostali až po odlete do tejto krajiny,  a tak sa vo vzduchu otočili a vrátili do Británie. 

17:30 Indická vláda vyhlásila v súvislosti s pandémiou nového typu koronavírusu "predpokladanú katastrofu". Nariadenie umožní vláde vyčleniť prostriedky na riešenie pandémie v krajine. S odvolaním sa na oznámenie federálneho ministerstva vnútra o tom v sobotu informovala agentúra DPA.

17:20 Ďalších desať ľudí zomrelo v Británii po tom, ako ich pozitívne testovali na nový druh koronavírusu. Celkový počet mŕtvych sa tak v krajine vyšplhal na 21, informovala v sobotu stanica BBC.

17:00 V Holandsku zaznamenali v sobotu nárast prípadov nákazy novým typom koronavírusu o 155 prípadov, celkovo je v krajine nakazených 959 ľudí. S odvolaním sa na oznámenie holandských zdravotných úradov o tom informovala agentúra Reuters. Chorobe COVID-19, ktorú koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje, dosiaľ podľahlo 12 ľudí.

KORONAVÍRUS ONLINE Svet zvádza
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP/Kathy Willens)

16:40 Slovinsko v sobotu popoludní potvrdilo celkovo 181 prípadov nákazy novým typom koronavírusu. Od piatka to pre túto malú krajinu znamená vysoký nárast o celkovo 40 prípadov. Informovala o tom slovinská agentúra STA.

15:58 Dánsko v sobotu napoludnie uzatvorilo obojstranne svoje pozemné, vzdušné aj námorné hranice a nebude cez ne púšťať nikoho okrem osôb, ktoré majú "legitímny dôvod" na ich prekročenie. Za ten sa počíta to, že ide o občana Dánska, ktorý sa vracia domov, prípadne osobu, ktorá má na území Dánska pobyt alebo v tejto krajine pracuje. Tieto opatrenia vláda zavádza na celý mesiac - až do 13. apríla, pričom neskôr ich platnosť môže ešte predĺžiť. "Sme na neprebádanom území. Nachádzame sa v strede niečoho, čomu doteraz ešte nikto z nás nečelil," vyhlásila dánska premiérka Mette Frederiksen.

15:30 Bývalého generálneho tajomníka NATO Javiera Solanu hospitalizovali v jednej z madridských nemocníc po tom, ako ho pozitívne testovali na nový druh koronavírusu. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj blízky okoliu tohto španielskeho politika. "Jeho test na koronavírus bol pozitívny, ale situácia sa vyvíja priaznivo," uviedol zdroj, čím potvrdil správu zverejnenú v konzervatívnych novinách ABC, ktoré napísali, že Solanu hospitalizovali v súvislosti s koronavírusom v stredu. Solana na Twitteri oznámil, že jeho zdravotný stav sa "zlepšuje".

KORONAVÍRUS ONLINE Svet zvádza
Zobraziť galériu (17)

14:40 Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch v rozhlasovej relácii Radiožurnál povedal, že krajine chýbajú státisíce až milión respirátorov. "Snažíme sa skúpiť čo je možné, po celom svete. Voláme na všetky kontinenty. V Česku je výroba veľmi limitovaná, 50.000 respirátorov týždenne, my potrebujeme asi stovky tisícok, možno milión, ale budúci týždeň máme už potvrdenú objednávku 1,7 milióna respirátorov, ktoré prídu niekedy v čase od stredy do piatka," povedal podľa spravodajskej televízie ČT24 Vojtěch. Situáciu s nedostatkom respirátorov v ČR podľa ministra zdravotníctva komplikuje aj to, že niektoré štáty zakázali ich vývoz. Konkrétne Ukrajina alebo Poľsko, kde malo Česko respirátory objednané.

Respirátor typu FFP3
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

14:35 V krušných časoch, keď sa mnohé talianske nemocnice musia každý deň rozhodovať, ktorých pacientov sa pokúsia vyliečiť a ktorých nechajú zomrieť, pretože majú nedostatok prístrojov, postelí a personálu, sa ukázala sila ľudskej solidarity. Nemocnici San Raffaele na milánskom predmestí Segrate sa podarilo vyzbierať od ľudí prostredníctvom crowdfundingovej kampane dostatok prostriedkov na to, aby si mohla promptne zadovážiť nové postele na svoje oddelenie intenzívnej starostlivosti. Do zbierky prispelo 191-tisíc ľudí, vyzbieralo sa celkovo 3,8 milióna eur.

13:43 Americká technologická firma Apple sa vzhľadom na pokračujúcu epidémiu koronavírusu v sobotu rozhodla zatvoriť svoje maloobchodné predajne na celom svete s výnimkou Číny. Mimoriadne opatrenie bude platiť dva týždne od soboty do 27. marca.

13:17 V Španielsku aktuálne evidujú už 5737 prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom len za posledných 24 hodín sa počet tamojších infikovaných zvýšil o viac ako 1500. Oznámili to tamojší zdravotníci, na ktorých sa odvoláva agentúra AP. Viac sa dozviete v našom článku.

12:56 Talianska vláda, odbory a zamestnávateľské zväzy sa v sobotu dohodli na opatreniach s cieľom minimalizovať hospodárske dopady epidémie koronavírusu. Oznámeniu predchádzal 18-hodinový maratón rokovaní prostredníctvom videokonferencie za účasti premiéra Giuseppa Conteho a viacerých ministrov. Viac sa dočítate v našom článku.

Študentka, ktorá nosí masku,
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP/ KM Chaudary)

12:26  Podpredseda Európskeho parlamentu a europoslanec Marcel Kolaja (Piráti) je v karanténe v Brne a čaká na výsledky testov na koronavírus. Vo štvrtok dopoludnia priletel do Prahy z Bruselu, večer začal mať zdravotné problémy, povedal Kolaja ČTK. Viac sa dočítate v našom článku.

12:20 Maďarská polícia v sobotu spresnila podmienky domácej karantény, ktorú musia absolvovať občania Maďarska po návrate z krajín s nákazou koronavírusom SARS-CoV-2. Ich súčasťou je aj vyvesenie výraznej červenej tabuľky s upozornením o karanténe na vchodové dvere svojho obydlia, povedal hovorca Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK) Kristóf Gál v rozhovore pre verejnoprávnu televíznu stanicu M1. Viac v našom článku.

11:59 V Poľsku zomrel v piatok večer druhý človek na chorobu COVID-19, ktorú spôsobuje nový koronavírus. Ide o 73-ročného pacienta hospitalizovaného vo Vroclavi. Informovala o tom dnes agentúra PAP. Viac sa dočítate v našom článku.

11:51 Vietnam má ďalších päť ľudí nakazených novým typom koronavírusu, medzi ktorými je aj jeden český občan. Viac sa dozviete v našom článku.

11:39 Irán oznámil v sobotu ďalších 97 úmrtí v dôsledku nákazy novým koronavírusom, čím sa celkový počet obetí vyšplhal na 611. Viac v našom článku.

Rodina nosí tvárové masky
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP Photo / Michael Probst)

11:38 Britská vláda plánuje budúci týždeň spustiť núdzové legislatívne opatrenia a zakázať nimi masové podujatia a zhromaždenia s účasťou vyššou ako 500 ľudí, aby tak potlačila šírenie nového koronavírusu. S odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prostredia britskej vlády o to v sobotu informovala spravodajská stanica Sky News. Viac sa dozviete v našom článku.

11:17 Rusko uzavrie pre cudzincov svoje pozemné hranice s Poľskom a Nórskom v snahe obmedziť šírenie nového koronavírusu. Oznámil to v sobotu ruský premiér Michail Mišustin. Viac informácii nájdete v našom článku.

10:35 V Poľsku potvrdili 16 nových prípadov nákazy novým typom koronavírusu SARS-CoV-2, čím sa celkový počet zvýšil na 84, oznámilo v sobotu tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Podľa agentúry PAP bol prvý prípad nákazy koronavírusom v Poľsku zaznamenaný 4. marca. Odvtedy sa rozšíril do viacerých častí krajiny. Viac sa dozviete v našom článku.

10:21 Laboratórne testy potvrdili v Maďarsku nákazu novým koronavírusom SARS-CoV-2 v šiestich nových prípadoch. Informoval o tom v sobotu vládny informačný server koronavirus.gov.hu, podľa ktorého počet diagnostikovaných infikovaných stúpol na 25. Viac v našom článku.

Taiwanskí vojaci, ktorí nosia
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/ AP Foto / Chiang Ying-ying)

10:14 V niektorých častiach Austrálie začínajú zdravotníkom dochádzať testovacie súpravy na odhalenie nového koronavírusy a ďalšie zdravotnícke potreby. Oznámil to dnes vedúci lekár Austrálie Brendan Murphy. Krajina má 189 potvrdených prípadov ochorenia, ale napríklad päťmiliónový stáť Queensland očakáva, že sa môže nakaziť až 25 percent jeho občanov. Viac sa dozviete v našom článku.

9:50 V Česku armáda v piatok rozviezol do nemocníc a záchranným službám zhruba 51.000 respirátorov, boli rozdelené podľa stavu zásob a požiadaviek, povedal na dnešnej tlačovej konferencii premiér Andrej Babiš (ANO). Viac v našom článku.

9:43 Údiv na strane odborníkov a otázky zo strany britských občanov vzbudzuje prístup vlády britského premiéra Borisa Johnsona k boju proti koronavírusu. Zatiaľ čo väčšina iných krajín, ktorá je epidémiou postihnutá zhruba rovnako alebo aj menej ako Británia, zatvára školy, hranice a žiada občanov, aby zostali pokiaľ možno stále doma, v Británii nič z toho nevidno. S tým nie je spokojný už ani tieňový labouristický minister zdravotníctva Jon Ashworth, ktorý už v piatok Johsonovu vládu vyzval, aby v záujme "udržania si dôvery verejnosti" zatiaľ aspoň dôveryhodne vysvetlila, prečo má k záležitosti takýto - podľa mnohých odborníkov laxný a nezodpovedný - prístup. Viac sa dozviete v našom článku.

Britský premiér Boris Johnson
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP/Simon Dawson)

9:33 V snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu Kambodža zakáže vstup na svoje územie cudzincom cestujúcim z Nemecka, Talianska, Španielska, Francúzska a Spojených štátov, a to na 30 dní počnúc utorkom. Oznámilo to v sobotu tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Viac sa dočítate v našom článku.

9:27 Japonsko ešte nemá pod kontrolou šírenie koronavírusu, ale jeho najvyšší predstavitelia tvrdia, že olympijské hry v Tokiu nie sú ohrozené a uskutočnia sa v plánovanom termíne. Organizátori podporení zástupcami vládnych kruhov ako aj predstaviteľmi Medzinárodného olympijského výboru vravia, že 24. júla sa športový svet zíde na novom Národnom štadióne v Tokiu na slávnostnom otvorení Hier XXXII. olympiády. Viac v našom článku.

Olympijské hry
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/ AP Photo/Jae C. Hong)

9:13 Nový Zéland bude od nedele požadovať od všetkých, kto pricestujú zo zahraničia, aby sa na 14 dní izolovali. Oznámila to dnes premiérka Jacinda Ardernová.

Taiwanskí vojaci, ktorí nosia
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/ AP Foto / Chiang Ying-ying)

9:11 Zákaz prevádzky v Českej republike od dnešných 06:00 neplatí len pre reštaurácie a pre obchody s výnimkou potravín, lekární či drogérií, ale zatvorené musia byť aj služby, ako sú kadernícke a kozmetické salóny. Novinárom to dnes povedal premiér Andrej Babiš (ANO).

8:42 Summit Číny sa stredo- a východoeurópskymi krajinami bol podľa dnešných informácií ČTK odložený. Na zrušenie pôvodného termínu stretnutia, ktoré sa malo konať v polovici apríla v Pekingu, upozornili servery Novinky.cz a SeznamZprávy. Dôvodom odkladu je šírenie koronavírusy. Na summit mali ísť prezident Miloš Zeman a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

8:29 Počet prípadov nákazy novým koronavírusy v Česku sa dnes zvýšil na 150, počas noci pribudlo deväť nových pacientov. Testom sa doteraz podrobilo 3094 ľudí.

8:12 Saudská Arábia v sobotu oznámila, že v reakcii na šírenie nového koronavírusu preruší na dva týždne medzinárodné lety. "Vláda kráľovstva sa rozhodla pozastaviť medzinárodné lety na dva týždne (od nedele 15. marca) v rámci svojho úsilia o zabránenie šírenia koronavírusu," uviedlo saudskoarabské ministerstvo zahraničných vecí. Z jeho vyhlásenia citovala agentúra AFP.

Ľudia nakupujú na trhu
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/ AP Photo/Mark Schiefelbein)

7:57 Kolumbijský prezident Iván Duque nariadil od soboty zatvoriť hranicu s Venezuelou v dôsledku šírenia koronavírusu. Hranicu dlhú 2200 kilometrov prechádzajú každý deň tisíce Venezuelčanov v snahe získať jedlo a lieky. Mnohí ju prechádzajú, aby natrvalo opustili krajinu, ktorá sa zmieta v hospodárskej kríze. V posledných rokoch utieklo z Venezuely viac ako 4,5 milióna ľudí, mnohí prišli do Kolumbie. Odborníci v Kolumbii sa však obávajú, že migračná kríza by mohla viesť k šíreniu koronavírusu po celom regióne.

7:24 Americká Snemovňa reprezentantov schválila v sobotu balíček opatrení pre Američanov zasiahnutých novým koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP. Opatrenie podporilo 363 členov Snemovne reprezentantov, 40 bolo proti. Ešte bude o ňom hlasovať Senát.

6:24 Kosovo v piatok potvrdilo prvé dva prípady nákazy novým typom koronavírusu. Ide o 20-ročnú Talianku a 77-ročného Kosovčana. Oznámil to minister zdravotníctva Arben Vitia, informuje v sobotu agentúra Reuters.

6:11 Spojené štáty si v piatok predvolali čínskeho veľvyslanca po tom, ako vysokopostavený predstaviteľ Pekingu na Twitteri vyhlásil, že pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2 mohol vyvolať Washington. Viac sa dočítate v našom článku.

Ľudia nakupujú na trhu
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/ AP Photo/Mark Schiefelbein)

6:06 Čína v piatok zaznamenala 11 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. V sobotu ráno to podľa agentúry Reuters oznámila čínska Národná zdravotnícka komisia (NHC) s tým, že v krajine došlo aj k 13 novým úmrtiam. V Číne tak aj s novými prípadmi dosiaľ zaznamenali 80.824 ľudí nakazených koronavírusom a 3189 úmrtí.

6:05 Česká vláda nariadila zavrieť všetky obchody s výnimkou predajní potravín, lekární, drogérií, čerpacích staníc a niektorých ďalších. Opatrenia začali platiť od soboty rána 06.00 SEČ a skončia 24. marca 06.00 SEČ. Viac v našom článku.

6:04 Prvé prípady infikovania človeka novým koronavírusom oznámili v piatok Venezuela, Uruguaj, Guatemala a Surinam. Prvé úmrtie na koronavírus na svojom území hlásil v ten deň Ekvádor a druhú obeť Argentína. Informovala o tom v noci na sobotu agentúra AFP s tým, že počet úmrtí sa tak v Latinskej Amerike zvýšil na päť.

Pracovník s ochrannou maskou
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Michel Euler)

6:03 Americký prezident Donald Trump v piatok na Twitteri oznámil, že štyri veľké spoločnosti prevádzkujúce výletné lode pozastavia pre koronavírus SARS-CoV-2 všetky plavby z územia USA na 30 dní. Opatrenie začne platiť od piatka 23.59 h washingtonského času (v sobotu o 4.59 h SEČ). 

5:59 Väčšina obyvateľov Spojeného kráľovstva nemá obavy, že by sa mohla nakaziť novým koronavírusom SARS-CoV-2. Štvrtina Britov pritom odmieta v súvislosti s pandémiou tejto potenciálne smrtiacej nákazy akokoľvek meniť svoje návyky. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý pre spravodajský server Sky News uskutočnila agentúra YouGov.

5:53 Demokrati sa s administratívou amerického prezidenta Donalda Trumpa dohodli na schválení mimoriadneho ekonomického balíčka pomoci pre Američanov zasiahnutých novým koronavírusom. 

Doterajšia bilancia koronavírusu

V dôsledku nového koronavírusu zomrelo vo svete už 5043 ľudí, vyliečilo sa takmer 70.000 pacientov. Informovala o tom v piatok agentúra AFP, počet vyliečených uvádza Univerzita Johna Hopkinsa v americkom Baltimore.

Vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, sa nakazilo už viac ako 135.000 ľudí v 121 krajinách.

Na ochorenie COVID-19 zomrelo 3176 ľudí v pevninskej Číne, 1016 v Taliansku a 514 v Iráne. Väčšina vyliečených (64.152) pochádza z Číny, 3529 nakazených sa vyliečilo v Iráne a 1258 v Taliansku.

Podľa denníka South China Morning Post, ktorý odkazuje na zatiaľ nezverejnený materiál čínskej vlády, sa nový koronavírus po prvýkrát objavil v čínskej provincii Chu-pej vlani v novembri.

Ako sa prejavuje vírus

COVID-19 patrí medzi kvapôčkové infekcie, rýchlo sa šíri z človeka na človeka. Inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní. Symptómy ochorenia pripomínajú obyčajnú chrípku, zahŕňajú vysokú horúčku, bolesti svalov, hrdla a hlavy, dýchavičnosť, kašeľ a únavu. Liečba je spravidla symptomatická.

KORONAVÍRUS ONLINE Svet zvádza
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR/AP)

Pôvodca vírusu

Koronavírusy cirkulujú medzi zvieratami, ale niektoré z nich sa môžu preniesť na ľudí. Zdrojom koronavírusov môžu byť rôzne zvieratá. Príkladom je koronavírus dýchacích ciest na Blízkom východe (MERS-CoV), ktorý pochádza z ťavovitých zvierat. Čo sa týka ochorenia COVID-19, prameňom pôvodcu sú pravdepodobne zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan, s ktorými sa dostali ľudia do kontaktu. Zatiaľ nie je jasné, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať.

Viac o téme: NákazaEurópaCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu