Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

KORONAVÍRUS Opatreniami sa riadi už aj Prezidentský palác

Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vyhlásenia k aktuálnej situácii
Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vyhlásenia k aktuálnej situácii (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Meranie teploty či dezinfekcia rúk pri vstupe sú opatrenia, ktorými sa riadi už aj Prezidentský palác. Informoval o tom hovorca prezidentky Zuzany Čaputovej Martin Strižinec. Kancelária prezidenta Slovenskej republiky (KP SR) taktiež umožnila svojim zamestnancom pracovať z domu.

KP SR prijala už počas týždňa usmernenia, ktoré sa týkajú zástupcov médií. „Tých, ktorí majú prejavy chrípkového ochorenia, ako horúčka, kýchanie, kašeľ, dýchavičnosť či bolesť kĺbov, alebo pricestovali z Talianska, Číny, Južnej Kórey a Iránu, sme požiadali, aby sa nezúčastňovali na mediálnych podujatiach v Prezidentskom paláci. Pri vchodoch do paláca je umiestnená dezinfekcia rúk, zástupcom médií meriame pri vstupe teplotu,“ vysvetlil Strižinec.

Opatrenia sa však dotkli aj samotnej kancelárie, vedúci KP SR Štefan Rozkopál na základe vyhlásenia mimoriadnej situácie prijal mimoriadne opatrenia a upravil zamestnancom možnosť práce z domu. „Všetci zamestnanci KP SR by mali obmedziť styk s vonkajším prostredím a dodržiavať prevenciu proti koronavírusu. Ak sa dá, pracovné úlohy by mali zabezpečovať hlavne elektronicky alebo telefonicky a snažiť sa minimalizovať osobný kontakt a pracovné stretnutia aj medzi sebou,“ upresnil Strižinec.

Od piatka 13. marca sa uzavreli hlavné hraničné priechody, je obmedzená medzinárodná a vnútroštátna vlaková a autobusová preprava, medzinárodné letiská sú uzavreté. Ľudia prichádzajúci zo zahraničia skončia v karanténe. Zatvorené majú byť aj bary, aquaparky, wellness centrá, lyžiarské strediská a prevádzka obchodných centier bude cez víkend obmedzená. Od pondelka 16. marca budú zatvorené na 14 dní školy. Doteraz bolo na Slovensku potvrdených 30 prípadov ľudí nakazených koronavírusom. Svetová zdravotnícka organizácia považuje šírenie koronavírusu za pandémiu.

Viac o téme: Meranie teplotyDezinfekciaPrezidentský palácKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu