Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Koronavírus v Taliansku: Pozrite sa, ako postupne eskalovala situácia v krajine

Situácia v Taliansku je kritická Zobraziť galériu (6)
Situácia v Taliansku je kritická (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

RÍM - Taliansky premiér Giuseppe Conte v pondelok večer oznámil, že obmedzenia platné v Lombardsku zavedené v súvislosti s novým koronavírusom SARS-CoV-2 sa rozšíria na celú krajinu. V tejto súvislosti prinášame výberovú chronológiu udalostí spojených so šírením nového druhu koronavírusu v Taliansku.

30. januára - Približne 7000 cestujúcich a členov posádky uviazlo v talianskom prístave Civitavecchia na výletnej lodi, na ktorú uvalili karanténu vzhľadom na podozrenie, že dvaja z prítomných ľudí sú nakazení novým druhom vírusu. Podozrenie sa týkalo čínskeho páru, ktorý priletel 25. januára z Hongkongu do Milána a nastúpil v Civitavecchii na výletnú loď Costa Smeralda.

Koronavírus v Taliansku: Pozrite
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

31. januára - Talianska vláda vyhlásila v súvislosti s novým koronavírusom núdzový stav. Cieľom opatrenia bolo urýchliť snahy o zabránenie šírenia nákazy po tom, ako v Ríme potvrdili dva prípady ochorenia.

7. februára – Taliansko zaznamenalo prvý prípad nákazy koronavírusom medzi domácim obyvateľstvom. Výsledky testov v Ríme potvrdili vírus u muža, ktorý sa spolu so skupinou 56 talianskych študentov a podnikateľov vrátil z čínskeho mesta Wu-chan, ktoré je ohniskom nákazy.

Koronavírus v Taliansku: Pozrite
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Claudio Furlan/Lapresse via AP)

22. februára – V severotalianskom meste Padova zomrel 78-ročný pacient infikovaný novým koronavírusom. Išlo o prvú taliansku obeť ochorenia. V ten istý deň nákaze podľahla v tom istom regióne aj žena, ktorej vek úrady nezverejnili. V Lombardsku evidovali 15 prípadov nákazy novým koronavírusom, ďalšie dva zaznamenali v susednom regióne Benátsko.

23. februára - Novým koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Taliansku nakazilo už viac ako 100 ľudí. Taliansko sa stalo najviac zasiahnutou krajinou v Európe. Najviac, až 89 zo 132 infikovaných hlásili z Lombardska. Talianska vláda v súvislosti so šírením koronavírusu nariadila dočasnú izoláciu desiatich miest a obcí v Lombardsku. Zrušil sa tiež zvyšný program karnevalu v Benátkach.

Talianske úrady vyzvali na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Claudio Furlan/Lapresse via AP)

25. februára - Počet prípadov nákazy koronavírusom v Taliansku sa zvýšil na 322. Počet úmrtí stúpol zo sedem na desať. Tri nové prípady úmrtia predstavovali osoby staršie ako 80 rokov.

29. februára - Počet nakazených v Taliansku prekročil 1000 a dosiahol číslo 1128. Počet úmrtí stúpol za posledných 24 hodín o osem na 29.

3. marca - Počet úmrtí spôsobených nákazou novým typom koronavírusu SARS-CoV-2 sa v Taliansku zvýšil na 79. Infikovaných bolo už 2502 ľudí. Väčšinu úmrtí (55) zaznamenali v regióne Lombardsko na severe krajiny v okolí Milána.

Koronavírus v Taliansku: Pozrite
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

4. marca - Taliansko do 13. marca uzavrelo všetky školy a univerzity. Počet úmrtí tam prekročil 100 a počet prípadov nákazy presiahol 3000.

6. marca - V Taliansku podľahlo nákaze ďalších 49 ľudí, čím sa počet úmrtí v tejto krajine zvýšil na 197. Išlo o najvyšší denný prírastok počtu úmrtí v Taliansku od vypuknutia nákazy. Na 4636 sa zvýšil v Taliansku aj počet infikovaných osôb, okrem Číny, Južnej Kórey a Iránu ich bolo v tomto štáte najviac na svete.

7. marca - V Taliansku podľahlo nákaze viac ako 200 ľudí. Nákaza sa potvrdila u 5883 osôb.

Koronavírus desí svet
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

8. marca - Taliansko uzavrelo región Lombardsko a ďalšie oblasti na severe krajiny. Oznámil to v noci na nedeľu taliansky premiér Giuseppe Conte. Opatrenie sa okrem regiónu Lombardska, v ktorom žije viac než desať miliónov ľudí a ktorého hlavným mestom je Miláno, týkalo aj 14 provincií v regiónoch Piemont, Benátsko, Emilia-Romagna a Marky.

Taliansko zároveň za posledných 24 hodín zaregistrovalo 133 nových úmrtí. Počet obetí na životoch tak stúpol na 366. Počet nakazených v Taliansku od začiatku šírenia koronavírusu stúpol na 7375.

9. marca - Na šesť sa v pondelok zvýšil počet mŕtvych v dôsledku nepokojov v talianskych väzniciach. Tamojší väzni sa počas víkendu vzbúrili proti novým pravidlám, ktoré boli úradmi zavedené s cieľom zabrániť ďalšiemu rozšíreniu koronavírusu nového typu v krajine.

Viac o téme: ChronológiaRímTalianskoKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu