Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ONLINE Koronavírus desí svet: Strach v Česku! Ďalší prípad nákazy u našich susedov

Ani rúško nie je istota. Zobraziť galériu (13)
Ani rúško nie je istota.

VIEDEŇ, PRAHA, PEKING - Slečna z Ameriky nakazená koronavírusom pretancovala noc u našich susedov v Brne. Potom cestovala regiojetom plným ľudí. Chorý profesor v Prahe bol v styku s 24 kolegami a dvadsiatimi študentami. Počet novo infikovaných ľudí v Taliansku, Rakúsku, Veľkej Británii, USA sa každým dňom zvyšuje. V neďalekej Viedni kúsok od našich hraníc boli koronavírusom nakazení ďalší štyria ľudia. Maďarský poradca premiéra vyhlásil, že medzi koronavírusom a migráciou existuje priama súvislosť.

21:55 V Česku potvrdili v pondelok štvrtý prípad nákazy koronavírusom COVID-19. Pre spravodajský portál iDNES.cz to uviedol primár infekčného oddelenia Masarykovej nemocnice v Ústí nad Labem, kde 53-ročnú pacientku prijali.

21:45 Predstavitelia amerického štátu Washington v pondelok oznámili ďalšie štyri úmrtia na nový druh koronavírusu, čím sa počet jeho obetí v tomto západnom štáte USA i na celom území krajiny zvýšil na šesť. Informovala o tom agentúra AP. Vo všetkých prípadoch ide o starších ľudí alebo osoby s vážnymi chorobami. Päť obetí pochádza z okresu King County, ktorého hlavným mestom je Seattle, a jedna osoba z okresu Snohomish County.

Koronavírus sa postupne rozšíril
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

21:28 Senegal v utorok potvrdil prvý prípad nákazy koronavírusom. Agentúra AFP pripomenula, že ide po Nigérii o druhý prípad infekcie zaznamenaný v regióne subsaharskej Afriky. Zároveň to vyvoláva obavy pred schopnosťou regiónu zvládať nákazlivé ochorenia.

Prvý prípad nákazy koronavírusom potvrdili v pondelok aj úrady v severoafrickom Tunisku. Ide o Tunisana, ktorý pracoval v Taliansku, v dôsledku šírenia vírusu v krajine sa však vrátil do vlasti.

19:29 V pondelok podľahol koronavírusu člen rady, ktorá radí najvyššiemu vodcovi Iránu ajatolláhovi Alímu Chameneímu. Ide tak o doteraz najvyššie postaveného predstaviteľa islamskej republiky, ktorý sa stal obeťou obávanej choroby.

Koronavírus sa postupne rozšíril
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

18:32 Počet úmrtí spôsobených nákazou novým typom koronavírusu SARS-CoV-2 sa v pondelok v Taliansku zvýšil na 52. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

17:40 Saudská Arábia potvrdila v pondelok prvý prípad nákazy koronavírusom. Informoval o tom denník The Jerusalem Post s odvolaním sa na saudskoarabskú štátnu tlačovú agentúru. Nakazená osoba prišla do krajiny z Iránu cez Bahrajn. Jej občianstvo ani pohlavie nebolo bezprostredne po zverejnení správy známe.

16:17 Na ochorenie vyvolané novým koronavírusom zomrel vo Francúzsku už tretí človek. S odvolaním sa na miestne zdroje o tom v pondelok informovala agentúra AFP. Podľa tohto zdroja šlo o staršiu ženu - osemdesiatničku z mesta Crépy-en-Valois, ležiacom 70 kilometrov severovýchodne od Paríža.

Koronavírus sa postupne rozšíril
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

15:50 Američanka (21), ktorá je teraz hospitalizovaná v Česku, pretancovala a prehýrila noc z piatka na sobotu na diskotéke. Do Prahy potom cestovala RegioJetom. "Poskytli sme zoznam cestujúcich na linke Brno-Praha. Hygienici kontaktujú personál aj cestujúcich konkrétnej linky," povedala hovorkyňa RegioJetu Alžbeta Nečasová. Do Brna prišla žena z Milána, kde študuje. 

15:40 Jordánsko potvrdilo v pondelok prvý prípad nákazy koronavírusom. Správu priniesla agentúra TASS s odvolaním sa na spravodajskú stanicu al-Džazíra. Podľa dostupných správ sa osoba nakazila po návrate z dovolenky s rodinou v Taliansku. Portál Arab News informoval, že na koronavírus testujú aj ostatných členov rodiny.

15:35 Štyri nové prípady nákazy v pondelok potvrdilo Spojené kráľovstvo. Celkový počet nakazených v Británii sa zvýšil na 40. Uvádza to portál Sky News.

ONLINE Koronavírus desí svet:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Luca Bruno)

15:30 Počet potvrdených prípadov ľudí nakazených koronavírusom v Nemecku dosiahol v pondelok 150. Od nedele tak pribudlo 21 nových prípadov, ako uvádza Inštitút Roberta Kocha (RKI), podľa ktorého je riziko nákazy v krajine "mierne". Vyše polovice prípadov (86) je v západnej časti krajiny v Severnom Porýní-Vestfálsku, kde je zatvorených viacero škôl po tom, ako sa u ich zamestnancov potvrdila nákaza. V nedeľu večer potvrdili výskyt koronavírusu aj u prvého pacienta v nemeckom hlavnom meste Berlín. 

15:20 V Rakúsku bolo v pondelok doposiaľ zaznamenaných 16 prípadov nákazy koronavírusom. V nedeľu nahlásila štyri nové prípady Viedeň. Jedným z nakazených je muž, ktorý viedol počítačové kurzy na základnej škole vo štvrti Leopoldstadt, kde bol v kontakte s ôsmimi deťmi. Tie sú aktuálne v domácej karanténe.

14:00 Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) spresnilo, že úroveň rizika, ktoré predstavuje šírenie nového koronavírusu, sa zvýšila z miernej na "miernu až vysokú". Skorigovalo tak pondelňajšie vyjadrenie predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej, ktorá nepresne uviedla, že úroveň rizika sa zvýšila "z miernej na vysokú".

Ursula van der Leyen
Zobraziť galériu (13)
Ursula van der Leyen  (Zdroj: Profimedia)

13:40 Česká zemědělská univerzita (ČZU) v pondelok a utorok pre nákazu jedného svojho vyučujúceho koronavírusom zrušila výučbu. Nakazený profesor prišiel do styku s dvoma desiatkami študentov a 24 kolegami. Všetci budú v karanténe.

13:30 Prvý prípad koronavírusu potvrdili v pondelok v Portugalsku. Pozitívne testovaný bol 60-ročný lekár v meste Porto na severe krajiny, informovala ministerka zdravotníctva Marta Temidová.
Pacient sa podľa slov ministerky pravdepodobne nakazil počas pobytu na severe Talianska. Od nedele večera sa nachádza v miestnej nemocnici a jeho stav je stabilizovaný.

13:20 Profesor Paul Hunter, britský odborník na infekčné choroby hovoril o prepuknutí koronavírusu, ktoré si doteraz vyžiadalo vyše 3-tisíc životov na celom svete. Predpovedal takmer stotisíc úmrtí len vo Veľkej Británii a má podozrenie, že šírenie koronavírusu bude pokračovať aj v lete. „Osobne si nemyslím, že úplne zmizne, jeho oživenie príde v zime, začiatkom budúceho roka, a dúfajme, že dovtedy budeme mať vakcínu na ochranu najzraniteľnejších ľudí," uviedol. 

13:15 Bratislavská župa zdvojnásobila počet dezinfikovaných autobusov na prímestských linkách. V školách pribudnú potrebné dezinfekčné prostriedky. „Všetky naše opatrenia majú v tejto chvíli len odporúčací charakter. Nechceme šíriť paniku, no prevencia je na mieste. Takisto apelujeme na dodržiavanie inkubačnej doby pri návrate z krajín s potvrdeným výskytom vírusu. Všetci dnes musíme zodpovedne zvažovať riziká ciest do zahraničia,“ zhrnul preventívne opatrenia bratislavský župan Juraj Droba.

13:10 V New Yorku bol potvrdený prvý prípad nákazy koronavírusom. Pacientkou je asi 30-ročná žena. Po zverejnení informácie nasledovala panika a hromadné nákupy zásob potravín a zdravotníckych potrieb.

13:05 Riziko šírenia koronavírusu medzi obyvateľmi Európskej únie vzrástlo z mierneho na vysoké. Povedala to dnes predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, podľa ktorej sa EÚ snaží mobilizovať všetky dostupné prostriedky pre boj s vírusom a spúšťa nový informačný portál. Eurokomisárka pre zdravotníctvo Stella Kyriakidisová uviedla, že v 18 krajinách únie bolo registrovaných zatiaľ 2 100 prípadov. 38 občanov EU zomrelo.

13:00 Spoločnosť Austrian Airlines uvoľní sociálny balík pre zamestnancov letísk, na ktorých zrušilo 40 percent svojich letov do Talianska v marci a apríli. Dôvodom je prudký pokles dopytu po letenkách v dôsledku rozšírenia koronavírusu.

12:50 V pondelok popoludní boli v Rakúsku potvrdené ďalšie dva prípady koronavírusu: To zvyšuje počet infikovaných ľudí na 16. Nakazená je žena z Viedne a jej partner, žena je v karanténe v Salzburgu. Po Viedenskej medzinárodnej škole, ktorá je pre koronavírus zatvorená, zrušili vyučovanie v ďalšej viedenskej škole a aj policajná stanica v Grazi musela byť zatvorená. 

12:40  Ďalších 12 ľudí podľahlo v Iráne koronavírusu, čím sa celkový počet obetí ochorenia zvýšil na 66. Nákazu doposiaľ potvrdili u 1 501 osôb. Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na iránske ministerstvo zdravotníctva. Za posledný deň sa počet potvrdených prípadov ochorenia v Iráne zvýšil o 523.

Koronavírus naďalej straší celý
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: FOTO TASR – František Iván)
12:30 Briti majú obavy o pacientov s rakovinou. Lekár v jednej z nemocníc špecializovanej na liečbu onkologických pacientov sa totiž nakazil koronavírusom. Personál kliniky tiež prišiel do kontaktu s infikovaným zdravotníckym pracovníkom. V Spojenom kráľovstve je už 36 hlásených prípadov nákazy, najnovšie diagnostikovali ako nakazeného koronavírusom učiteľa, čo správu školy núti zatvoriť budovu.

12:25 Belgická federálna ministerka zdravotníctva Maggie De Blocková v pondelok potvrdila, že v krajine je šesť nových prípadov koronavírusu. Celkovo je doteraz v Belgicku známych osem pacientov. V prípade nových pacientov ide o infikovaných ľudí, ktorí sa vrátili domov z rizikových regiónov v severnom Taliansku.

12:20 Podľa ruskej agentúry RIA Novosti sa u Rusa, ktorý pricestoval z Talianska, potvrdil koronavírus. Na operačnom veliteľstve dodali, že všetky osoby, s ktorými bol pacient v kontakte, sú pod dohľadom. Informovalo o tom lokálne Radio Sputnik.

12:00 - Český minister vnútra Jan Hamáček odporúčal dnes pre nákazu koronavírusom vláde, aby zvážila vyhlásenie núdzového stavu. Kabinet by potom mohol regulovať dodávky ochranných pomôcok a zdravotníckeho materiálu, zakazovať akcie s veľkým počtom ľudí a uložiť ľuďom vracajúcim sa z rizikových regiónov kontaktovať lekára či hygienickú stanicu.

Prvú nakazenú hlási aj
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky)
11:40 Nemeckí vedci odporúčajú ľuďom, ktorí sa obávajú prenosu nákazy, aby sa pri stretnutí s priateľmi neobjímali a nebozkávali, ba aby si ani nepodávali ruky.

11:30 Maďarská vláda rozhodla o pozastavení prijímania nových migrantov do tranzitných zón pre hrozbu nákazy. Poradca premiéra pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi v nedeľu vyhlásil, že medzi koronavírusom a ilegálnou migráciou existuje prepojenie: "Väčšina migrantov prichádza z Iránu, alebo cez Irán, čo je jedno z centier nákazy. Preto sa Maďarsko rozhodlo, že v záujme ochrany 321 migrantov umiestnených v tranzitných zónach, ale aj v záujme ochrany krajiny dočasne pozastaví prijímanie nových migrantov."

11:20 Koronavírusu podľahol v pondelok v Iráne vysokopostavený člen orgánu, ktorý radí priamo iránskemu vodcovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu a urovnáva jeho prípadné spory s parlamentom. Mohammad Mirmohammádí zomrel na následky infekcie koronavírusom v Teheráne vo veku 71 rokov. V krajine sa nakazilo už väčšie množstvo predstaviteľov režimu. Irán má pritom druhý najvyšší počet obetí tejto nákazy po Číne. 

11:15 Britskí zdravotníci varujú Borisa Johnsona pred tvrdeniami, že "vytiahne" Britániu z pandemického výstražného systému Európskej únie. Downing Street totiž údajne zamietla dôvody na zachovanie systému včasného varovania a reakcie EÚ (EWRS) po brexite - napriek prepuknutiu nákazy koronavírusom. 

11:05 Vyše 25-tisíc Čechov bolo počas víkendu v krajinách s vysokým rizikom koronavírusu, v drvivej väčšine v Taliansku. Všetci dostali prostredníctvom mobilných operátorov informačnú SMS o nebezpečí nákazy a odkaz na webové stránky ministerstva zdravotníctva.

ONLINE Koronavírus desí svet:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)
11:00 Spoločnosť Berkeley Lights, Inc., líder v bunkovej selekcii začal spoluprácu s univerzitami a zdravotníckymi zariadeniami v USA, Číne a v Austrálii, ktoré sa snažia vytvoriť vakcínu a liečbu ochorenia koronavírusom. Pomocou technológie, ktorú vyvinula spoločnosť Berkeley Lights pod názvom optofluidná platforma Beacon®, skúmajú vedci krvné vzorky pacientov, aby našli potrebné protilátky podporujúce vývin riešenia na koronavírus.

10:45 Dva nové prípady koronavírusu boli dnes zistené v Indii; jeden v Dillí, ďalší v Telangane.

10:40 V nedeľu boli potvrdené prvé prípady infekcie v Škótsku, Českej republike a v nemeckom hlavnom meste Berlín. Vo Francúzsku zatvorili múzeum Louvre. V Európe je však situácia najzávažnejšia v Taliansku, pretože po Číne a Južnej Kórei je počet infikovaných jedným z najvyšších na svete - okolo 1 600 ľudí. Aj počet obetí sa v nedeľu zvýšil. Úrady informovali, že tu zomrelo 41 obetí koronavírusu. Taliansko je rozdelené do troch zón: červenej v lombardskom regióne, kde je uzavretých jedenásť miest, žltej, kde je postup koronavírusu miernejší, a zvyšku krajiny.

Koronavírus stále straší celý
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)
10:35 Indonézia potvrdila v pondelok prvé dva prípady nákazy novým koronavírusom v krajine. Podľa ministra zdravotníctva štvrtej najľudnatejšej krajiny sveta Terawana Agusa Putranta testovali pozitívne na koronavírus v jednej z jakartských nemocníc 64-ročnú ženu a jej 31-ročnú dcéru. Podľa úradov sa ženy mohli nakaziť od osoby z Japonska, u ktorej zistili koronavírus po návrate do susednej Malajzie. Jakarta pritom minulý mesiac kritizovala americkú štúdiu, ktorá spochybňovala fakt, že Indonézia nezaznamenala žiadny prípad výskytu koronavírusu.

10:30 Zdravotný úrad v nemeckom Aachen vyzval tirolské úrady, aby sprísnili kontroly. V rakúskom autobuse so školákmi smerujúcimi na lyžovačku bol údajne mladík podozrivý z toho, že má koronavírus. Autobus zastavili na hranici a poslali ho naspäť.

ONLINE Koronavírus desí svet:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/Claudio Furlan/Lapresse via AP)

10:20 V Iráne sa počet infikovaných ľudí v nedeľu zvýšil o vyše tretinu. Celkovo je infikovaných okolo tisíc ľudí, 54 ľudí zomrelo. Vláda teraz na boj proti koronavírusu využíva revolučné gardy. Školy, univerzity a bazáre zostávajú zatvorené.

10:00 Vodca juhokórejského náboženského hnutia Sinčchondži sa v pondelok ospravedlnil za nedostatočné opatrenia a následné šírenie nového druhu koronavírusu. Viac než polovica prípadov zo 4212 infikovaných ľudí v Kórei sa totiž spája práve s týmto hnutím pôsobiacim v meste Tegu a jeho okolí. 88-ročný líder hnutia I Man-hi dvakrát padol na kolená prosiac o odpustenie. Vírus sa v kostoloch začal šíriť, keď sa na bohoslužbách v meste Tegu zúčastnila infikovaná 61-ročná žena.

9:30 Americký chirurg generál Jerome Adams vyzýva na Twitteri ľudí, ktorí si robia zásoby rúšok proti koronavírusu, aby s tým prestali. Rúška potom chýbajú v nemocniciach pri vážne chorých pacientoch.

9:15 Šírenie koronavírusu potvrdeného už i na území Českej republiky u troch pacientov preruší priame lety zo severotalianskych miest Milána, Bergama, Bologne, Benátok a z južnej Kórey. Rozhodla o tom Bezpečnostná rada štátu. Preteky Svetového pohára v biatlone v Novom Meste na Morave budú bez divákov. U troch nakazených ide o profesora z ČZU, ktorý sa vrátil z univerzity v Udine, lyžiara, ktorý bol s manželkou a štyrmi deťmi v Alpách na severe Talianska a študentku z USA, ktorá s kamarátkou pricestovala z Milána. Okrem Prahy bola i v Brne. Premiér Andrej Babiš odporúča ľuďom, aby necestovali do Talianska.

9:00 Kým koronavírus sa vo všetkých postihnutých krajinách šíri rýchlejšie a rýchlejšie, v epicentre nákazy klesá. Podľa úradov v Pekingu sa v krajine po 573 prípadoch v sobotu vyskytlo v nedeľu iba 202 nových infekcií. Počet novo zaznamenaných úmrtí sa však zvýšil - z 34 na 42.

Viac o téme: MŕtviPanikaInformácieČeská škola Ursula van der Leyen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu