Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Česko potvrdilo piaty prípad koronavírusu, žena mala prvý test negatívny

Koronavírus sa postupne rozšíril takmer do celého sveta Zobraziť galériu (8)
Koronavírus sa postupne rozšíril takmer do celého sveta (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

PEKING - V Českej republike potvrdili piaty prípad výskytu nakazenia novým typom koronavírusu. Ide o ženu z Ekvádoru, u ktorej bol prvý test negatívny. Na tlačovej konferencii to v utorok ráno uviedol český minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

Česko potvrdilo piaty prípad nákazy 

Žena z Ekvádoru cestovala spolu s Američankou, u ktorej sa nákaza koronavírusom potvrdila v nedeľu. Obe študujú v talianskom Miláne. Hygienici zmapovali kontakty oboch nakazených cudziniek. V karanténe sú cestujúci a vodič autobusu, dvaja taxikári a čašník z reštaurácie.

Koronavírus sa postupne rozšíril
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

Predchádzajúcim potvrdeným prípadom je 53-ročná žena, ktorú v nedeľu prijali do Masarykovej nemocnice v Ústí nad Labem. V piatok sa vrátila z Talianska s horúčkou, bolesťami svalov a zimnicou. Bývala v tom istom hoteli ako ďalší nakazený, ktorým je muž okresu Děčín.

Nákaza sa potvrdila taktiež u pedagóga Českej poľnohospodárskej univerzity, ktorý bol na konferencii v talianskom Udine. Celkovom bolo v ČR testovaných 236 ľudí, na 16 výsledkov sa čaká, uvádza internetový server Novinky.cz.

Prvé nákazy koronavírusom hlásia Brandenbursko, Durínsko a Sasko

Prvé nákazy novým koronavírusom hlásili v pondelok nemecké spolkové krajiny Brandenbursko, Durínsko a Sasko. V každej bolo infikovanie koronavírusom SARS-CoV-2 potvrdené u jednej osoby, informovala v pondelok večer agentúra DPA.

V nemeckom hlavnom meste Berlín, kde prvé infikovanie potvrdili v nedeľu večer, pribudli v pondelok dva nové prípady. Keďže jedným z infikovaných je pedagóg, dočasne zatvorili aj školu, na ktorej vyučuje.

Koronavírus sa postupne rozšíril
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

V Nemecku doteraz registrovali okolo 170 prípadov infikovania novým koronavírusom. Najviac, vyše 90, ich je v Severnom Porýní-Vestfálsku. Žiadne prípady zatiaľ nehlásili iba zo Sárska, Meklenburska-Predpomoranska a Saska-Anhaltska. Nie každý infikovaný pritom aj ochorel, píše DPA. Prevažná väčšina nakazených má príznaky prechladnutia alebo je asymptomatická.

Maroko má prvý prípad nákazy koronavírusom

Maroko potvrdilo v pondelok prvý prípad nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra MAP s odvolaním sa na marocké ministerstvo zdravotníctva. Nakazená osoba sa nedávno vrátila domov z Talianska. Jej zdravotný stav je podľa ministerstva "stabilný a nespôsobuje obavy". Pacient je izolovaný v nemocnici v Casablanke, kde ho liečia podľa schválených postupov.

Koronavírus sa postupne rozšíril
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

Ihneď po doručení výsledkov laboratórnych testov bol spustený mechanizmus na nájdenie všetkých ľudí, ktorí boli v kontakte s pacientom. Úrady tiež prijmú preventívne opatrenia na zabránenie šírenia vírusu. Okrem Maroka sa výskyt nového koronavírusu potvrdil zatiaľ v štyroch afrických krajinách — v Egypte (14. februára, išlo o prvý prípad v Afrike vôbec), Nigérii, Senegale a Tunisku.

Južná Kórea hlási 600 ďalších šesť úmrtí

Južná Kórea v utorok oznámila 600 nových prípadov nakazenia novým koronavírusom, čím sa celkový počet infikovaných osôb v tejto krajine zvýšil na 4812. Informovala o tom agentúra Jonhap s odvolaním sa na štatistiku zverejnenú Kórejským centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC). Chorobe COVID-19 spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2 podľahlo v Južnej Kórei ďalších šesť osôb, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 28. Väčšinou ide o osoby s horším zdravotným stavom.

Drvivá väčšina nových prípadov (519) sa vyskytla vo štvrtom najväčšom juhokórejskom meste Tegu a zvyšok (61) v provincii Severný Kjongsang, ktorá ho obklopuje. V samotnom Tegu je evidovaných 3600 všetkých potvrdených prípadov nákazy v Južnej Kórei (74,8 percenta), v Severnom Kjongsangu ich je 685. V hlavnom meste Soul majú zatiaľ 98 prípadov nákazy.

Koronavírus sa postupne rozšíril
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

Približne 60 percent potvrdených prípadov v Tegu a jeho okolí sa spája s náboženským hnutím Sinčchondži. Vírus sa v kostoloch tohto kresťanského hnutia, ktoré sa často označuje za sektu, začal šíriť po tom, ako sa na bohoslužbách v meste Tegu zúčastňovala infikovaná 61-ročná žena, a to ešte predtým, než u nej vírus potvrdili.

Ministerstvo spravodlivosti minulý týždeň uviedlo, že niektorí členovia hnutia Sinčchondži navštívili čínske mesto Wu-chan, ktoré je globálnym epicentrom epidémie koronavírusu. Juhokórejský prezident Mun Če-in v utorok oznámil, že jeho krajina začala "vojnu" proti chorobe COVID-19, pričom všetky vládne inštitúcie sú v pohotovosti 24 hodín denne. Vláda mieni do tohto boja priamo alebo nepriamo investovať 30 biliónov wonov (približne 22,7 miliardy eur).

Koronavírus sa postupne rozšíril
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

Nemecko a Francúzsko pozorne sledujú šírenie koronavírusu

Nemecko a Francúzsko veľmi pozorne monitorujú rozširovanie koronavírusu. Povedal to v pondelok podľa agentúry Reuters nemecký minister financií Olaf Scholz. Berlín a Paríž sú tiež podľa neho pripravené v prípade potreby podniknúť rozhodné kroky.

Scholz a jeho francúzsky partner Bruno Le Maire rokovali v pondelok o dôsledkoch, ktoré má na ekonomiku šírenie koronavírusu SARS-CoV-2. "Diskutovali sme o celej škále európskych otázok a samozrejme o účinkoch koronavírusu na naše krajiny," povedal Scholz po rozhovoroch v Berlíne. "Situáciu veľmi pozorne sledujeme a v prípade potreby podnikneme rozhodné kroky." Podľa Reuters sa očakáva sa, že ministri financií skupiny G7 uskutočnia v utorok telekonferenciu, počas ktorej budú diskutovať o dopadoch epidémie koronavírusu na ekonomiky svojich krajín.

V Číne počet nakazených klesá

Šírenie nového koronavírusu SARS-CoV-2 v Číne sa naďalej spomaľuje. V priebehu pondelka pribudlo len 125 nových prípadov nákazy, čo je o 77 menej ako deň predtým. Chorobe COVID-19 podľahlo 31 ľudí, o 11 menej ako v nedeľu, informovali v utorok v Pekingu predstavitelia čínskej Národnej zdravotníckej komisie.

Všetky úmrtia boli opäť zaznamenané v provincii Chu-pej, ktorá je epicentrom epidémie. Počet nových prípadov nákazy sa tam znížil zo 196 na 114. Celkovo zomrelo v Číne na chorobu COVID-19 alebo komplikácie s ňou spojené 2943 ľudí. Celkový počet infikovaných dosiahol 80.151.

Uvedené počty sú najnižšie od 21. januára, keď sa v Číne začali zverejňovať celoštátne údaje. Čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün v tejto súvislosti v New Yorku podľa agentúry AP uviedol, že boj Číny s koronavírusom "dosahuje obrovský pokrok a situácia sa stabilizuje".

Koronavírus sa postupne rozšíril
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

Čang Ťün sa domnieva, že " víťazstvo" je na dosah už začiatkom jari. Nový koronavírus sa od vlaňajšieho decembra rozšíril z Číny medzičasom do viac ako 60 krajín. Mimo Číny si vyžiadal viac ako 170 obetí.

Twitter a Google vyzývajú zamestnancov, aby pracovali z domu

Spoločnosti Twitter a Google vyzvali svojich zamestnancov, aby v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu pracovali z domu. Informovali o tom v utorok televízia CNN a portál Business Insider. Twitter odporúča tzv. home office pre všetkých svojich takmer 5000 zamestnancov na celom svete až do odvolania. Spoločnosť to uviedla v pondelok na svojom oficiálnom blogu.

Koronavírus sa postupne rozšíril
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

"Od dnešného dňa dôrazne odporúčame všetkým zamestnancom na celom svete, aby pracovali z domu, ak je to možné. Naším cieľom je znížiť pravdepodobnosť rozšírenia ochorenia COVID-19 na nás — a svet okolo nás," napísala v blogu šéfka oddelenia ľudských zdrojov Jennifer Christieová. Dodala však, že tento pokyn nie je pre väčšinu zamestnancov záväzný a pobočky Twitteru zostanú otvorené.

Pracovať z domu však musia zamestnanci Twitteru v pobočkách v Hongkongu, Japonsku a Južnej Kórei, čiastočne z dôvodu obmedzení nariadených vládou, ktoré v týchto krajinách už existujú. Spoločnosť Twitter podľa Christieovej mieni dôkladne vyčistiť svoje priestory, aby ochránila zamestnancov, ktorí napriek tomu chcú prísť do práce. Už v sobotu oznámila, že pozastavuje všetky služobné cesty a podujatia, ktoré nie sú nevyhnutné.

V prípade Googlu sa odporúčanie pracovať z domu týka väčšiny z 8000 zamestnancov tohto gigantu v Dubline, kde sa nachádza jeho európska centrála. Ide o preventívne opatrenie po tom, čo bol jeden zamestnanec minulý týždeň pozitívne testovaný na koronavírus v Zürichu. "Pokračujeme v prijímaní preventívnych opatrení na ochranu zdravia a bezpečnosti našich zamestnancov v súlade s radami odborníkov a v rámci tohto úsilia sme požiadali naše tímy v Dubline, aby zajtra pracovali z domu," povedal hovorca spoločnosti Google pre Business Insider.

Europarlament nebude tri týždne prijímať návštevníkov

Európsky parlament (EP) na tri týždne preruší prehliadky pre návštevníkov pre narastajúce nebezpečenstvo nákazy novým druhom koronavírusu. Ako uviedol v pondelok v Bruseli predseda EP David Sassoli, toto opatrenie sa začína uplatňovať okamžite. Informovala o tom v utorok rakúska verejnoprávna stanica ORF.

Zrušené sú aj iné podujatia v priestoroch EP, na ktorých sa podieľajú ľudia z externého prostredia, ako napríklad semináre, výstavy či iné kultúrne akcie. Kľúčovú pracovnú náplň EP však vírus nijako neovplyvní, povedal šéf EP. "Nechceme, aby parlament zostal nečinný," vyhlásil.

Napriek tomu budú na nadchádzajúce tri týždne pozastavené vypočúvania v parlamentných výboroch. Podľa informácií z parlamentných kruhov však pozvanie klimatickej aktivistky Grety Thunbergovej, ktorá sa má v stredu zúčastniť na stretnutí výboru pre životné prostredie, odvolané nebolo.

Plenárne zasadnutie EP, ktoré sa uskutoční budúci týždeň vo francúzskom Štrasburgu, prebehne podľa slov Sassoliho bežným spôsobom. David Sassoli poukázal na to, že europarlament ročne navštívi asi 700.000 ľudí.

Viac o téme: úmrtiaNákazaNemeckoČínaMarokoJužná KóreaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu