Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Polícia v Paríži zadržala vyše 50 demonštrujúcich: Protestovali proti koncertu konžského speváka

(Zdroj: YouTube/ euronews (deutsch))

PARÍŽ - Francúzska polícia v piatok v Paríži zadržala najmenej 54 osôb podozrivých z účasti na násilnostiach a vandalských útokoch, do ktorých prerástol protest aktivistov miestnej konžskej komunity proti koncertu konžského speváka Fallyho Ipupu.

Koncert sa konal v piatok večer v hale AccordHôtels Arena v parížskej oblasti Bercy. Informoval o tom spravodajský portál denníka Le Figaro. Aktivisti z konžskej komunity sa v piatok podvečer zišli v blízkosti dejiska koncertu, pričom ich protest proti Ipupovmu vystúpeniu následne prerástol do podpaľovania áut, motoriek a odpadkových košov.

V dôsledku silného zadymenia evakuovali aj neďalekú železničnú stanicu Gare de Lyon. Prerušená bola nielen železničná doprava, ale aj preprava cestujúcich na troch linkách metra a na linke D prímestských zrýchlených vlakov triedy RER. Polícia informovala, že zničených bolo najmenej 40 motoriek a mopedov, päť áut a pohyblivé schody a na troch obchodoch boli rozbité sklenené výplne ich výkladov.

Napriek tomuto protestu sa koncert Fallyho Ipupu v Paríži uskutočnil. Fally Ipupa je v Konžskej demokratickej republike obdivovaným spevákom, je však súčasne terčom útokov odporcov režimu prezidenta Félixa Tshisekediho. Vo Francúzsku nevystupoval viac ako desať rokov pre vyhrážky zo strany Tshisekediho oponentov. Aj v roku 2017 z tohto dôvodu zrušili koncert v parížskej koncertnej sieni La Cigale.

Aktivisti z konžskej diaspóry žijúci vo Francúzsku pravidelne demonštrujú proti konžským umelcom, ktorí vystupujú vo Francúzsku alebo v Belgicku a ktorých obviňujú zo sympatií k exprezidentovi Josephovi Kabilovi a jeho nástupcovi Félixovi Tshisekedimu.

Viac o téme: ProtestDemonštrantiSpevákPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu