Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Rusi chcú zakotviť do ústavy status víťaza druhej svetovej vojny

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin privítal v stredu myšlienku zakotviť do ústavy status Ruska ako víťaza druhej svetovej vojny. Informovala o tom agentúra TASS.

Putin sa takto vyjadril na stretnutí pracovnej skupiny zaoberajúcej sa zmenami ústavy. Myšlienku predostrel predseda dočasnej komisie Rady federácie (hornej komory parlamentu) pre informačnú politiku a vzťahy s médiami Alexej Puškov. Upozornil, že preambulu ústavy mnohé krajiny využívajú, aby zdôraznili svoje základné hodnoty a historické míľniky.

"Myslím si, že je dôležité, aby sme do preambuly zakotvili ruský status víťaza druhej svetovej vojny", uviedol Puškov. Pripomenul, že nacistické Nemecko plánovalo vyhladiť obyvateľov Sovietskeho zväzu a súčasná generácia by na to nemala zabúdať. V júli 2019 Putin podpísal dekrét, ktorým vyhlásil rok 2020 za Rok pamäti a slávy, a to v rámci 75. výročia víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne. Iniciatíva prichádza v rámci širšej debaty o zmenách v ruskej ústave, ktorú Putin navrhol v januári.

Viac o téme: ústavaDruhá svetová vojnaRuskoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu