Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Počas impeachmentu som prežíval hrozné utrpenie, tvrdí Trump

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že počas procesu ústavnej žaloby (impeachmentu), ktorý voči nemu iniciovala Snemovňa reprezentantov, prežíval "hrozné utrpenie".

Vo svojich prvých vyjadreniach, odkedy ho Senát v stredu oslobodil od obvinení zo zneužitia právomocí, Trump uviedol, že musel prejsť hrozným utrpením, ktoré spôsobili "niektorí veľmi nečestní a skorumpovaní ľudia". "Urobili všetko možné, aby nás zničili, a týmto konaním veľmi ťažko ublížili našej krajine," povedal počas televíziou prenášaných modlitebných raňajok s niektorými washingtonskými osobnosťami. Podľa agentúry AFP dodal, že neskôr bude mať vyhlásenie v Bielom dome a vysloví odhodlanie zabrániť pokračovaniu toho, čo sa dialo počas impeachmentu.

Stočlenný Senát, v ktorom majú republikáni väčšinu, najprv pomerom hlasov 52:48 rozhodol, že Trump je nevinný, pokiaľ ide o prvý článok ústavnej žaloby týkajúci sa zneužitia právomocí. Vzápätí senátori pomerom hlasov 53:47 rozhodli, že Trump je nevinný, aj pokiaľ ide o druhý článok ústavnej žaloby, ktorý sa týkal pohŕdania Kongresom.

O podaní ústavnej žaloby na Trumpa rozhodla 18. decembra Snemovňa reprezentantov, v ktorej majú väčšinu demokrati. Podanie žaloby súviselo s obvineniami, že Trump zastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju donútil spustiť vyšetrovanie proti jeho možnému rivalovi v prezidentských voľbách Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi.

Viac o téme: ŽalobaUtrpenieUSADonald TrumpImpeachment
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu