Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Menšinová vláda v Rumunsku je minulosťou: Parlament vyslovil nedôveru liberálom, toto je dôvod

Rumunský parlament vyslovil nedôveru vláde Zobraziť galériu (2)
Rumunský parlament vyslovil nedôveru vláde (Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

BUKUREŠŤ - Rumunský parlament v stredu hlasoval proti liberálnej vláde premiéra Ludovica Orbana. Hlasovanie o dôvere iniciovala Sociálnodemokratická strana (PSD) pre zmeny vo volebnom zákone. Informoval o tom spravodajský server Romania-Insider.

Vláda vedená Ludovicom Orbánom, šéfom Národnej liberálnej strany, bola pri moci iba tri mesiace. Návrh na jej odvolanie podporilo 261 poslancov zo 465-členného parlamentu. PSD hlasovanie o dôvere vláde vyvolala z dôvodu zmien volebného zákona, ktoré navrhoval Orban. Podľa nových pravidiel mali byť primátori a starostovia volení v dvoch kolách namiesto jedného. Proti zmenám sa okrem PSD postavila aj Demokratická aliancia Maďarov v Rumunsku. 

Rumunský parlament vyslovil nedôveru
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

Podľa agentúry AFP vnímajú PSD a UMDR navrhované zmeny ako ohrozenie svojich šancí na úspech v komunálnych voľbách naplánovaných na jún. Podľa Romania-Insider mohla mať na páde menšinovej vlády záujem samotná vládnuca PNL, ktorá v prieskumoch popularity dosahuje viac ako 45 percent. Druhá najsilnejšia strana - PSD - sa pohybuje okolo 20 percent.

Predčasné parlamentné voľby

V polovici januára sa premiér Ludovic Orban a prezident Klaus Iohannis, niekdajší líder PNL, na stretnutí dohodli na záujme vyvolať predčasné parlamentné voľby. Prezident Iohannis teraz musí menovať nového premiéra, ktorý sa pokúsi získať väčšinu v parlamente. Podľa ústavy má prezident právo rozpustiť parlament až po dvoch neúspešných pokusoch o vytvorenie novej vlády v priebehu nasledujúcich 60 dní.

Viac o téme: VládaParlamentRumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu