Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Napätie eskaluje: Erdogan vyhlásil, že nedovolí, aby sýrska armáda ovládla Idlib

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP/Turkish Presidency )

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok vyhlásil, že nedovolí, aby sýrska armáda ovládla poslednú baštu vzbúrencov proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorou je provincia Idlib na severovýchode krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

"Sýria sa v tejto chvíli pokúša hrať o čas tým, že tých nevinných utrápených ľudí ženie k našim (tureckým) hraniciam. Neposkytneme Sýrii príležitosť, aby tam získala prevahu," povedal podľa televízie NTV turecký prezident. Koncom januára Erdogan obvinil sýrske vládne sily z porušenia dohody medzi Ruskom a Tureckom o demilitarizovanej zóne v Idlibe.

Pohrozil tiež, že "podnikne všetky potrebné kroky" vrátane nasadenia vojakov, pokiaľ sa situácia v Idlibe nenormalizuje. Turecko má v regióne na základe dohody s Ruskom 12 pozorovacích stanovíšť.

Moskva a Ankara sa v septembri 2018 dohodli na vytvorení demilitarizovanej zóny pozdĺž kontaktnej línie medzi ozbrojenou sýrskou opozíciou a vládnymi silami v Idlibe. Nie všetci militanti však zložili zbrane, pričom provincia Idlib zostala aj útočiskom rôznych teroristických skupín.

Viac o téme: SýriaRecep Tayyip ErdoganIdlib
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu