Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

OSN vyzýva na zastavenie bojov medzi Sýriou a Tureckom: USA stojí na strane Turecka

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Zdroj: SITA/AP/Jeff Chiu)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v utorok odsúdil útoky sýrskej vlády v provincii Idlib a vyjadril podporu Spojených štátov Turecku v súvislosti s odvetnými útokmi. Informovala o tom agentúra AFP.

"USA stoja pri svojom spojencovi v NATO Turecku v súvislosti s mínometnými útokmi režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada na turecké pozorovacie stanovište," napísal Pompeo na Twitteri a útoky označil za závažné stupňovanie napätia. "Bezohľadné činy Asadovho režimu, Ruska, Iránu a hnutia Hizballáh bránia nastoleniu prímeria," napísal. Prestrelka medzi tureckými a sýrskymi silami sa podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) začala v noci z nedele na pondelok bombardovaním tureckých pozícií, iba niekoľko hodín po tom, ako na územie Sýrie vstúpil turecký vojenský konvoj.

Bombardovanie si vyžiadalo život piatich vojakov a troch civilistov. Turecké ministerstvo obrany vyhlásilo, že predtým informovalo druhú stranu o pohybe svojich jednotiek. Odvetná paľba tureckých jednotiek zabila najmenej 13 sýrskych vojakov a zranila ďalších 20 v troch regiónoch na severovýchode krajiny.

Výzva na zastavenie neprijateľských akcií

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v utorok na ukončenie bojov medzi Tureckom a Sýriou v sýrskej provincii Idlib ovládanej opozíciou. Guterres novinárom povedal, že vystupňovanie konfliktu je "mimoriadne znepokojujúce" - turecká armáda a sýrski vládni vojaci sa teraz v nepokojnom severozápadnom regióne "navzájom bombardujú"."Dôrazne vyzývam na zastavenie nepriateľských akcií," vyhlásil šéf OSN."Sme presvedčení, že vojenské riešenie konfliktu v Sýrii neexistuje. Znova a znova opakujeme, že riešenie je politické," citovala ho agentúra AFP.
   
Incident bol ďalšou skúškou neistej spolupráce Ruska s Tureckom - obe tieto krajiny sú hlavnými zahraničnými vyjednávačmi v sýrskom konflikte. Ruskom podporované sýrske vládne sily a milície v posledných týždňoch znovu dobyli desiatky dedín v Idlibe, poslednej bašte protivládnych povstalcov - to donútilo obyvateľov utekajúcich pred bojmi premiestniť sa bližšie k tureckej hranici. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok vyhlásil, že Ankara nedovolí sýrskym silám obsadiť ďalšie územia.

Viac o téme: útokyUSATureckoSýriaIdlib
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu