Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Do Severného mora uniklo 25-tisíc barelov ropy

(Zdroj: ČTK)

OSLO - Pri prečerpávaní surovej ropy z nórskej vrtnej plošiny Statfjord Alpha do tankera uniklo dnes do Severného mora najmenej 25.000 barelov suroviny. S odvolaním na nórsku ropnú spoločnosť StatoilHydro ASA o tom informovali agentúry.

Úrad, ktorý zabezpečuje dodržiavanie bezpečnostných noriem v nórskom ropnom priemysle (NPSA), vzápätí oznámil, že uviedol do pohotovosti zásahový tím. Podľa odhadov NPSA možno dnešný únik považovať za druhú najväčšiu nórsku ropnú škvrnu od roku 1977, keď sa pri explózii vrtnej plošiny vylialo do Severného mora viac ako 78.000 barelov ropy.

Podľa hovorcu StatoilHydro Vegara Stokseta dnešný únik neznamená bezprostredné ohrozenie pobrežného pásma, pretože ťažobné pole je od pevniny pomerne vzdialené. Plošina Statfjord Alpha kotví v mori asi 200 kilometrov od severonórskeho mesta Bergen, povedal.

Stokset pripustil, že príčinu havárie sa zatiaľ nepodarilo objasniť, prečerpávanie z plošiny do tankera ihneď prerušili.

"Ide o významné množstvo suroviny a záležitosť berieme veľmi vážne," ubezpečil novinárov hovorca. Dnešná havária podľa neho neohrozila ťažobné práce v ropnom poli, pretože prečerpávanie ropy do prepravných plavidiel nie je závislé na činnosti ťažobných zariadení.

Stokset oznámil, že do oblasti už priletelo lietadlo štátnej agentúry pre ochranu životného prostredia, aby spoločne s ďalším vrtuľníkom posúdilo zo vzduchu rozsah ropnej škvrny. Dodal, že už prijali konkrétne opatrenia, ako uniknutú ropu zachytiť.

"Škvrna sa pohybuje na sever. V oblasti fúka silný severný vietor a vlny na hladine mora dosahujú výšku až 7 metrov. Miesto sa nachádza ďaleko od pevniny," povedal Stokset pre rozhlasovú stanicu NRK. Zdôraznil, že je ešte príliš skoro na odhady následkov, ktoré spôsobil dnešný únik ropy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu