Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Albánsko nariadilo vyhostenie iránskych diplomatov: Mali vykonávať rozporuplné aktivity

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TIRANA - Albánsko nariadilo v stredu vyhostenie dvoch iránskych diplomatov, a to za "aktivity, ktoré sa nezlučujú s ich postavením". Oznámilo to tamojšie ministerstvo zahraničných vecí, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra AFP.

Tirana už v roku 2018 vyhostila iránskeho veľvyslanca aj ďalšieho pracovníka iránskej diplomatickej misie, ktorí podľa nej ohrozovali bezpečnosť tejto balkánskej krajiny. Albánske ministerstvo zahraničných vecí dôvod najnovšieho vyhostenia iránskych diplomatov nespresnilo. Rezort uviedol len to, že obaja Iránci sú v Albánsku nežiaducimi osobami a vyzval ich na okamžité opustenie krajiny.

Albánska polícia vlani v októbri informovala, že prekazila útok, ktorý chcela voči oponentom iránskeho režimu v Albánsku spáchať "teroristická bunka" podporovaná Teheránom. Členovia tejto bunky mali podľa albánskej polície patriť k iránskym elitným jednotkám Kuds. Terčom zamýšľaného útoku mala byť ceremónia súfijského rádu v Tirane, na ktorej sa zúčastnili aj členovia iránskej exilovej skupiny s názvom Organizácia ľudových mudžahedínov Iránu (MEK).

Agentúra AFP pripomenula, že Albánsko v roku 2013 súhlasilo s prijatím približne 3000 členov hnutia MEK, ktoré Teherán považuje za teroristickú skupinu. Tirana tak reagovala na žiadosť Washingtonu i OSN. Prijatí členovia MEK momentálne žijú na severozápade Albánska.

Viac o téme: DiplomatiVyhostenieIránAlbánskoTirana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu