Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Irán zatiaľ jadrovú dohodu z roku 2015 neporušil, tvrdí Borrell

Josep Borrell
Josep Borrell (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

BERLÍN - Irán doposiaľ koná v súlade s jadrovou dohodou z roku 2015. Vyhlásil to v piatok vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell pre nemecký týždenník Der Spiegel, píše agentúra DPA.

To, že sa krajina necíti byť viazaná ustanoveniami jadrovej dohody, podľa Borrella "ešte neznamená, že ju Irán aj skutočne porušuje". "Naďalej dôverujeme kontrole inšpektorov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE)," dodal. Jadrová dohoda má Iránu umožniť civilný jadrový program a znemožniť jadrové zbrojenie výmenou za stiahnutie ekonomických sankcií. Cieľom je zabezpečiť, aby Irán nemohol dané technológie využiť na výrobu jadrových zbraní.

Americký prezident Donald Trump vyhlásil 8. mája 2018 jednostranné odstúpenie USA od jadrovej dohody s Iránom. Teherán sa však ešte celý jeden rok držal pravidiel dohody, no 8. mája 2019 oznámil "čiastočné ukončenie" jej plnenia. Iránska vláda o dva mesiace neskôr MAAE, dozornú agentúru OSN so sídlom vo Viedni, informovala, že Irán prekročil dohodnutú hornú hranicu pre výrobu obohateného uránu.

Jadrová dohoda z roku 2015 zaviedla pre Irán prísne limity na produkciu obohateného uránu, ktorý môže byť využitý ako palivo v jadrových reaktoroch alebo ako munícia v jadrových hlaviciach. Borrell sa vo štvrtok v Indii stretol s iránskym ministrom zahraničných vecí Mohammadom Džavádom Zarífom s cieľom zachovať jadrovú dohodu. Pre Der Spiegel uviedol: "Nejde nám o to, aby sme vymenili iránsku vládu."

Viac o téme: BerlínIránEurópska úniaJadrová dohodaJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu