Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ruské letectvo aj napriek prímeriu bombardovalo na severozápade Sýrie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Hatem Moussa)

DAMASK - Ruské vzdušné sily uskutočnili v piatok nálety na povstalcov v provincii Idlib na severozápade Sýrie. K bombardovaniu došlo necelých 24 hodín po tom, ako v tejto poslednej povstaleckej bašte začalo platiť prímerie sprostredkované Ruskom a Tureckom. S odvolaním sa na správy mimovládnej organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne o tom informovala agentúra AP.

Séria intenzívnych náletov ruského letectva bola zameraná na povstalcami kontrolované a strategicky dôležité mesto Maarrat an-Numán, ako aj na dediny v jeho okolí. V piatok ráno zároveň podľa organizácie došlo na východe provincie k ozbrojeným zrážkam sýrskej armády s povstalcami.

SOHR však v tejto súvislosti zdôraznilo, že aj napriek náletom sa celková miera násilia v oblasti po uzavretí prímeria znížila. Provincia Idlib je posledným významným územím pod kontrolou povstaleckých bojovníkov a džihádistov podporovaných Ankarou, bojujúcich v občianskej vojne proti vládnym silám a ich spojencom.

Sily podliehajúce vláde v Damasku útočili od polovice decembra s podporou Ruska na džihádistov v južnom Idlibe, a to napriek dohode o prímerí z augusta 2019 i výzvam na deeskaláciu, prichádzajúcim z Turecka, Francúzska či Organizácie Spojených národov. V rámci týchto bojov sýrska armáda dobyla desiatky miest a dedín, pričom na oboch stranách zahynuli stovky ľudí.

Boje zároveň podnietili k úteku do Turecka tisíce ľudí, pričom len v decembri utieklo z oblasti, najmä južnej časti Idlibu, podľa údajov OSN dovedna približne 284.000 ľudí. Hlavným cieľom Asadovej tri týždne trvajúcej ofenzívy mohlo byť podľa dohadov agentúry AP práve obsadenie mesta Maarrat an-Numán, ktoré sa nachádza na strategicky dôležitej ceste spájajúcej Damask s Aleppom.

 

Viac o téme: BombardovanieLetectvoRuskoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu