Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fínsko zažíva neobvykle mierny január: Juh krajiny je bez snehu

Ľudia lyžujú na umelom snehu v meste Vantaa na juhu Fínska
Ľudia lyžujú na umelom snehu v meste Vantaa na juhu Fínska (Zdroj: TASR/Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP)

HELSINKI - Nezvyčajne mierne počasie vo Fínsku spôsobilo, že južná časť severskej krajiny je prekvapujúco bez snehu - a nastal aj neobvyklý odklad začiatku mrazov. Uviedli to v stredu fínski meteorológovia, ktorých citovala tlačová agentúra AP.

Pevninské Fínsko zaznamenalo vysokú teplotu - 7,9 stupňa Celzia - a teplota na ostrovoch Alandy, samosprávnom fínskom regióne v Baltskom mori, dosiahla 8,7 stupňa Celzia. Na juhu Fínska sú januárové teploty za normálnych okolností v priemere mínus 10 stupňov Celzia. Tuomo Bergman z Fínskeho meteorologického úradu uviedol, že je "celkom možné", že južné Fínsko zažije takéto mrazivé počasie až ku koncu marca, čo sa stalo napríklad počas zimy 2007-2008.

Nadpriemerné teploty znamenajú, že Fínsko má sezónnu pokrývku snehu iba severne od centrálneho mesta Jyväskylä, nachádzajúce sa približne 270 kilometrov severovýchodne od metropoly Helsinki. Obyvatelia Helsínk sa môžu venovať behu na lyžiach iba vo vyznačených lyžiarskych parkoch, kde sú trate udržiavané pomocou snehových diel a ďalších zariadení.

Viac o téme: SnehPočasieFínskoHelsinkiVysoké teploty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu