Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Indonézia pomocou technológie ovplyvnila zrážky: Chce zastaviť záplavy

Jakartu sužujú záplavy.
Jakartu sužujú záplavy. (Zdroj: TASR/AP Photo/Tatan Syuflana)

JAKARTA - Indonézskym odborníkom sa pomocou technológie podarilo rozbiť oblaky predtým, než sa dostali nad hlavné mesto Jakarta a spôsobili ďalšie záplavy, informovala v utorok agentúra DPA.

Záplavy a zosuvy pôdy, ktoré Jakartu a jej okolie sužujú od 31. decembra minulého roka, si vyžiadali už najmenej 67 obetí na životoch a viac ako 36.000 obyvateľov bolo vysídlených, uviedol Národný úrad pre zmierňovanie následkov katastrof (BNPB).

Technologický inštitút BPPT začal v piatok rozprašovať soľ nad oblaky nad oblasťou Jávskeho mora a Sundského prielivu s cieľom vyvolať dážď nad oceánom mimo ostrova Jáva. "Podarilo sa nám vyvolať zrážky v týchto oblastiach, čím sa znížilo množstvo zrážok v širšom okolí Jakarty," uviedol predstaviteľ BPPT - ustanovizne venujúcej sa vyhodnocovaniu a využívaniu technológií.

Dve lietadlá v pondelok rozprášili na oblaky vyše 26 ton soli s cieľom vyvolať dážď. Oblaky sa stále tvoria a v širšom okolí Jakarty sa očakávajú ďalšie dažde. Podľa BPPT však ich sila nie je dostačujúca na to, aby spôsobili záplavy. Monzúnové dažde a stúpajúce hladiny riek minulý týždeň zaplavili mnohé časti Jakarty, ktorá patrí medzi najľudnatejšie mestá na svete. Indonézska metropola pravidelne čelí záplavám v období dažďa, ktoré sa začína v novembri. V roku 2013 prišlo o život niekoľko desiatok ľudí, keď Jakartu postihli povodne.

Viac o téme: TechnológieZáplavyZrážkyIndonézia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu