Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľká migrácia naprieč Sýriou: Desaťtisíce ľudí uteká po intenzívnom bombardovaní na sever

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Lefteris Pitarakis)

BEJRÚT - Desaťtisíce civilistov opúšťajú juh provincie Idlib a presúvajú sa na jej sever po tom, čo tento týždeň došlo k zintenzívneniu bombardovania a ostreľovania zo strany sýrskych vládnych síl. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

"Po zintenzívnení náletov a ostreľovania na juhu Idlibu, ku ktorému došlo 16. decembra... utekajú údajne z oblasti Maarrat an-Numán na juhu provincie Idlib na jej sever desaťtisíce ľudí," uvádza sa vo vyhlásení OCHA. Provincia Idlib je poslednou veľkou baštou pod kontrolou povstaleckých bojovníkov a džihádistov bojujúcich proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

V provincii, ktorú ovláda najmä skupina Hajat Tahrír aš-Šám napojená na teroristickú sieť al-Káida, žijú asi tri milióny ľudí vrátane milióna detí. Žijú tam aj Sýrčania, ktorých vyhnala z domovov osemročná občianska vojna.

Tri ropné a plynové zariadenia pravdepodobne zasiahli útoky dronmi

Takmer simultánne útoky, pravdepodobne vykonané dronmi, zasiahli v centrálnej Sýrii tri vládne ropné a plynové zariadenia. Informujú o tom štátna televízia a ministerstvo ropy.

K útokom, ktorých cieľom boli ropná rafinéria a dve zariadenia na spracovanie zemného plynu v guvernoráte Homs, sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Podľa ministerstva útoky poškodili niektoré "výrobné jednotky" v zariadeniach, hasiči bojujú s požiarmi a na niektorých miestach už začali aj s opravami.

Viac o téme: BombardovanieCivilistiMigráciaSýriaBejrútProvincia Idlib
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu