Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vojna si vyberá svoju daň: Zo sýrskej provincie Idlib utiekli za dva dni desiatky tisíc ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Lefteris Pitarakis)

ANKARA - Najmenej 25.000 civilistov utieklo zo severozápadnej sýrskej provincie Idlib za ostatné dva dni smerom k tureckej hranici v dôsledku náletov, ktoré v provincii zintenzívnili ruské a sýrske jednotky. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na turecké médiá.

Záchranárske jednotky uviedli, že v dôsledku leteckých útokov na severozápadné mesto Maarat an-Numán prišlo v piatok o život šesť ľudí a ďalších 11 v iných častiach v oblasti. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok uviedol, že z Idlibu utieklo k sýrsko-tureckej hranici 50.000 ľudí. Turecká štátna agentúra Anadolu v nedeľu informovala, že odvtedy z danej oblasti utieklo ďalších 25.000 ľudí, ktorí sa presúvajú k neďalekej tureckej hranici.

Podľa Anadolu v dôsledku útokov ruských a sýrskych síl v provincii Idlib svoje domovy od novembra opustilo približne 205.000 ľudí. Utečenci smerovali do tých oblastí v Sýrii, ktoré Turecko ovládlo pri predchádzajúcich vojenských operáciách, alebo do iných častí Idlibu.  

Provincia Idlib je poslednou veľkou baštou pod kontrolou povstaleckých bojovníkov a džihádistov bojujúcich proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada. V provincii, ktorú ovláda najmä skupina Hajat Tahrír aš-Šám napojená na teroristickú sieť al-Káida, žijú asi tri milióny ľudí vrátane milióna detí. Žijú tam aj Sýrčania, ktorých vyhnala z domovov osemročná občianska vojna.

Viac o téme: VojnaNáletyMigráciaSýriaIdlib
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu