Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nové informácie o streľbe v Moskve: FOTO Páchateľom je Rus, bývalý člen bezpečnostnej služby

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr)

MOSKVA - Muža, ktorý vo štvrtok pri streľbe pred sídlom Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v centre Moskvy zabil jedného človeka a piatich ďalších zranil, identifikovali v piatok ruské médiá ako 39-ročného obyvateľa neďalekého mesta.

Totožnosť útočníka, ktorého príslušníci bezpečnostných síl po prestrelke zastrelili, úrady zatiaľ oficiálne nepotvrdili, podľa ruských médií však ide o bývalého člena bezpečnostnej služby, ktorého koníčkom bola streľba a žil v meste Podoľsk na južnom okraji Moskvy.

Nové informácie o streľbe
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr)

Fotografiu mŕtveho útočníka - muža s bradou a okuliarmi a so zakrvavenou tvárou - zverejnilo viacero kanálov na sociálnej sieti Telegram. Denník Komsomoľskaja pravda a televízia Ren TV s odvolaním sa na vyšetrovateľa uviedli, že údajný útočník Jevgenij Maňurov mal sedem strelných zbraní, ktoré vlastnil legálne.

Jevgenij Maňurov
Zobraziť galériu (4)
Jevgenij Maňurov  (Zdroj: SITA/Project Baza via AP)

Podozrivý sa zúčastnil na streleckých súťažiach a inštruktor v jeho streleckom klube pre Komsomoľskú pravdu povedal, že Maňurov mal zbrane legálne, no "strieľal zle" a nikdy si neskladal tmavú kapucňu. Denník priniesol aj vyjadrenia Maňurovovej matky, podľa ktorej bol pracovníkom súkromnej bezpečnostnej služby, nedávno však prestal pracovať a "hovorieval telefonicky s nejakými Arabmi", ona však nerozumela ich rozhovorom v angličtine.

Nové informácie o streľbe
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr)

FSB poskytla len stručnú informáciu o útočníkovi, ktorý spustil streľbu na ulici Veľká Lubianka pred jej sídlom a neďaleko rušnej nákupnej oblasti v centre ruskej metropoly. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) oznámil, že o život prišiel jeden príslušník FSB a zranenia utrpelo päť osôb vrátane jedného civilistu.

Motívy činu nie sú naďalej jasné. Ruské orgány neuviedli, že by prípad súvisel s terorizmom, a otvorili vyšetrovanie vo veci útoku na príslušníkov bezpečnostných zložiek. Útok sa odohral podvečer približne v čase, keď ruský prezident Vladimir Putin vystupoval s príhovorom na koncerte na počesť dôstojníkov FSB a ďalších bezpečnostných služieb, ktorý sa konal v necelý kilometer vzdialenom Kremli.

Viac o téme: StreľbaMoskva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu