Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Historické stretnutie prezidentov Ukrajiny a Ruska: Prvé rozhovory Putina so Zelenským

Vladimír Putin v Paríži Zobraziť galériu (6)
Vladimír Putin v Paríži (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus, Pool)

PARÍŽ - Ruský prezident Vladimir Putin a jeho ukrajinský kolega Volodymyr Zelenskyj sa prvý raz osobne stretli v Paríži na rokovaniach o ukončení konfliktu na východe Ukrajiny. Francúzsko a Nemecko zohrávajú v rámci rozhovorov rolu sprostredkovateľa. Lídri budú hľadať spôsoby, ako zastaviť päťročnú vojnu medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami, ktorá si vyžiadala už viac než 13-tisíc ľudských životov.

Stretnutie sa sústreďuje na implementáciu mierového plánu sprostredkovaného v roku 2015 Francúzskom a Nemeckom. Dohoda z Minsku mala zabezpečiť rozsiahlu autonómiu pre separatistické regióny a amnestiu pre povstalcov, čo sa však nikdy nenaplnilo.

Vladimir Putin, Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Hoci je nepravdepodobné, že by formálne stretnutie v Paríži vyústilo do obsiahlej mierovej dohody medzi Kyjevom a Moskvou, Rusko vyjadrilo "veľmi opatrný optimizmus" z konania tohto prvého summitu lídrov po viac než troch rokoch.

Volodymyr Zelenskyj, Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Thibault Camus)

Ešte pred začiatkom summitu sa odohrala pred bránou Elyzejského paláca protestná akcia demonštrantiek z hnutia Femen. Dve členky hnutia si strhli blúzky a pokúsili sa pretlačiť cez bránu, ktorou do areálu paláca vstupovali novinári. Skandovali pritom "Stop Putinovej vojne" a namávali transparentom, na ktorom bolo napísané "Vitaj Putin - vojnový vodca". Ako na svojej webovej stránke napísal denník Kyiv Post, obe ženy v krátkom čase zadržali príslušníci bezpečnostných zložiek.

Normandský formát je diplomatické zoskupenie najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka a ich ministrov zahraničných vecí. Jeho cieľom je urovnať krízu na východe Ukrajiny.

Začali sa prvé dvojstranné rozhovory Putina so Zelenským

Prvé dvojstranné rozhovory ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským sa v pondelok začali v Paríži. Informovala o tom agentúra Interfax.

FOTO Historické stretnutie prezidentov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus, Pool)

Rozhovory týchto dvoch lídrov, ktorí doposiaľ spolu len telefonovali, ale nikdy sa nestretli osobne, sa začali po skončení summitu normandskej štvorky, na ktorom sa okrem Putina a Zelenského zúčastnili aj francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkelová.

FOTO Historické stretnutie prezidentov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Ian Langsdon/Pool via AP)

Protokolárna služba vyhradila na dvojstranné stretnutie 45 minút, avšak podľa slov Putinovho poradcu Jurija Ušakova nebudú rozhovory oboch prezidentov v praxi časovo nijako ohraničené. Ušakov v tejto súvislosti zdôraznil, že hlavným cieľom rokovania bude diskusia o realizácii minských dohovorov. Putinov hovorca Dmitrij Peskov ešte pred stretnutím zdôraznil, že akúkoľvek diskusiu o otázke Krymu nepovažuje ruská strana za možnú, a to bez ohľadu na jej formát.

FOTO Historické stretnutie prezidentov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Christophe Petit Tesson/Pool via AP)

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že jeho prvé dvojstranné rozhovory s ukrajinským lídrom Volodymyrom Zelenským, ktoré sa konali v pondelok v Paríži, dopadli dobre. Informovala o tom agentúra Interfax. "Dobre, som spokojný," odpovedal ruský prezident na otázku novinárov, ako dopadlo stretnutie s jeho ukrajinským náprotivkom.

Viac o téme: Vladimir PutinVolodymyr ZelenskyjSummit normandskej štvorky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu