Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trumpov impeachment je podľa Putina pritiahnutý za vlasy: Senát ho aj tak zruší

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Impeachment amerického prezidenta Donalda Trumpa je pritiahnutý za vlasy a americký Senát ho aj tak zruší. Myslí si to ruský prezident Vladimir Putin.

Ako povedal vo štvrtok na tlačovej konferencii v Moskve, krok je len pokračovaním boja demokratov proti Trumpovi. "Strana, ktorá prehrala voľby, bojuje ďalej inými prostriedkami," skonštatoval Putin. Trumpov impeachment zároveň prirovnal k predchádzajúcemu vyšetrovaniu amerického prezidenta pre údajnú spoluprácu s Ruskom, čo označil za bezdôvodné.

Putin tiež poznamenal, že žalobu na Trumpa "musí ešte schváliť Senát, kde majú republikáni väčšinu". Ako však dodal, je "nepravdepodobné, že by zosadili zástupcu vlastnej strany z dôvodu, ktorý mi pripadá úplne pritiahnutý za vlasy”.

Dolná komora amerického Kongresu, Snemovňa reprezentantov, schválila impeachment, teda ústavnú žalobu na prezidenta v súvislosti s jeho vydieraním ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za účelom získania vlastného politického prospechu. Šlo pritom len o tretí takýto prípad v histórii USA. Hlasovalo sa o obvineniach zo zneužitia právomocí a obštrukciách voči Kongresu, a to podľa straníckej príslušnosti. Takmer všetci demokrati text žaloby podporili, republikáni hlasovali proti.

Celý proces však pravdepodobne narazí v Senáte, hornej komore Kongresu, ktorý bude mať v záležitosti konečné slovo. Republikánmi kontrolovaný Senát by mal o impeachmente hlasovať v januári.

Viac o téme: Donald TrumpVladimir PutinImpeachmentSenát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu