Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Jakutský šaman sa opäť vydal na pochod do Moskvy, odkiaľ chce vyhnať Putina

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Shamil Zhumatov/Pool Photo via AP)

MOSKVA - Jakutský šaman Alexander Gabyšev sa opäť vydal pešo do Moskvy, aby "vyhnal" ruského prezidenta Vladimira Putina a obnovil "vládu ľudu". S odvolaním sa na právnika Alexeja Prianišnikova o tom v pondelok informoval spravodajský portál Novaja gazeta.

Prianišnikov uviedol, že v súvislosti so šamanovým putovaním opäť "očakávame provokatívne kroky orgánov činných v trestnom konaní" a "sme pripravení poskytnúť (šamanovi) právnu pomoc". Informoval tiež, že súdny rozkaz, že šaman nesmie opustiť miesto trvalého bydliska, prestalo platiť v októbri, keďže po zadržaní a vyšetrovaní voči nemu nebolo vznesené nijaké obvinenie.

Gabyšev už predtým hovoril o svojich plánoch vydať sa znova na pochod do Moskvy, pričom zdôraznil, že jeho akcia mala a bude mať výlučne pokojný charakter. Trestné konanie voči svojej osobe a pokus vyšetrovateľa tajnej služby FSB poslať ho na povinné psychiatrické liečenie označil za "návrat represívnej medicíny používanej na sklonku existencie ZSSR".

Na prvý pochod z Jakutska do Moskvy sa Gabyšev vydal v marci tohto roku. Až do svojho zadržania políciou, ku ktorému došlo 19. septembra na pomedzí Buriatskej republiky a Irkutskej oblasti, prekonal Gabyšev asi 3000 kilometrov. Deň po zadržaní ho previezli do Jakutskej republiky, kde ho potom vyšetrovali pre podozrenie z výziev na páchanie násilia voči prezidentovi Putinovi.

Šamanovi prívrženci následne oznámili zánik svojho združenia, pričom tvrdili, že orgány činné v trestnom konaní sa im vyhrážali obvinením z extrémizmu. Šamanovi právnici deklarovali, že po príchode do Jakutska vyšetrovateľ FSB pod hrozbou vzatia do väzby donútil ich mandanta, aby nahral video, v ktorom prejavil pokánie, a súhlasil s psychologickým a psychiatrickým vyšetrením, ktoré však neskôr odmietol absolvovať.     Vyšetrovateľ následne tvrdil, že psychiatrickou expertízou bol Gabyšev uznaný za nepríčetného.

Ako upozornila Novaja gazeta, toto konštatovanie sa však napokon vôbec neobjavilo v policajnej správe o vyšetrovaní. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International označila Gabyševa za väzňa svedomia a reakciu ruských úradov za "grotesknú". Riaditeľka Amnesty pre Rusko Natalia Zviaginová sa v tejto súvislosti pýtala, či sa ruské vedenie "skutočne sa bojí magických síl?"

Spravodajský magazín Foreign Policy však vo svojom článku uviedol, že reakcia bezpečnostných zložiek a úradov "sa zdá byť primeranejšia, ak rozumiete Putinovým voličom". Magazín vysvetlil, že pre "mnohých vidieckych Rusov je šaman dôveryhodnejší ako tisíce ľudí, ktorí sa (počas leta) zmobilizovali na zhromaždeniach v Moskve (za spravodlivé voľby). A Kremeľ to dokonale chápe."

Jakutský šaman sa opäť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/Александр Габышев Шаман)

Magazín dodal, že 86 percent ruských voličov, medzi ktorými sú aj Putinovi priaznivci, žije mimo prozápadne ladených miest a mnohí z nich stále hlboko veria v to, čo stelesňuje Gabyšev. V odľahlejších častiach Ruska je podľa magazínu stále bežné, že ľudia platia šamanom alebo ľuďom s podobnými "schopnosťami", aby im pomohli nájsť lásku svojho života, dosiahnuť dobrú úrodu, či získať viac peňazí či šťastia.

Podľa niektorých odhadov je v Rusku viac ako 1000 šamanov, a tí v roku 2018 zvolili spomedzi seba "najvyššieho šamana" a vyzvali, aby ich praktiky boli v Rusku oficiálnym uznávaným náboženstvom. Šamanizmus bol pre Rusov vždy osobitnou fascináciou a štúdie ukázali, že dve tretiny žien v Rusku počas svojho života vyhľadali šamana či veštca alebo vešticu.

Viac o téme: ŠamanRuskoVladimir PutinAlexander Gabyšev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu