Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Megakrádež storočia: V Nemecku zmizol miliardový poklad, polícia zverejnila VIDEO z miesta činu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: FB/GG)

DRÁŽĎANY – Zlodeji v pondelok skoro ráno vykradli drážďanskú klenotnicu Grünes Gewölbe (Zelená klenba), kde sú uložené cenné historické zbierky nemeckej spolkovej krajiny Sasko. Ťažko vysvetliteľná rafinovaná lúpež sa odohrala v čase, keď boli v budove dvaja strážcovia z bezpečnostnej služby.

Výšku škody policajti a ani saská krajinská vláda zatiaľ neuviedli, podľa nemeckého denníka Bild sa však hovorí asi o jednej miliarde eur. Predseda saskej regionálnej vlády Michael Kretschmer je vecou otrasený. „Okradnutá bola nielen štátna zbierka, ale aj my, Sasi!“ vyhlásil a dodal, že hodnotu, ktorú zbierka má, dlhé stáročia tvrdo vytvárali obyvatelia Saska.„Páchateľov sme ešte neidentifikovali a zatiaľ sme nikoho nezatkli,“ povedal policajný hovorca Marko Laske. Múzeum, ktoré patrí medzi najvýznamnejšie v Nemecku, sa k prípadu zatiaľ nevyjadrilo.

Podľa informácií denníka Bild zlodeji najskôr asi o 5.00 ráno zapálili elektrorozvádzač pod neďalekým Augustovým mostom, aby prerušili dodávku elektriny do Rezidenčného zámku, v ktorom sú zbierky vystavené. Do budovy sa dostali rožným oknom, z ktorého odstránili mrežu. Po návrate ju potom znovu zavesili na miesto. Klenotnica bola bez prúdu, ale bezpečnostné kamery fungovali a zachytili viacero malých osôb. 

Megakrádež storočia: V Nemecku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/GG)

Zlodeji sa podľa médií zaujímali len o drahokamy, maľby a vázy si ani nevšimli. Už je jasné, čo zlodeji ukradli: tri súpravy šperkov s diamantmi – asi dvadsať kusov – a ďalšie s briliantmi, asi 40 kusov, pri ktorých krádeži zlodeji zachytení aj na záberoch bezpečnostnej kamery zničili vitrínu. Saská polícia zverejnila video z miesta činu.

V Nemecku zmizol miliardový poklad, polícia zverejnila prvé VIDEO

Zo Štátnych umeleckých zbierok boli teda ukradnuté veľmi vzácne starožitné šperky v hodnote asi jednej miliardy eur. Zlodeji museli presne vedieť, za čím idú. Potvrdila to aj Marion Ackermannová, generálna riaditeľka Štátnych umeleckých zbierok umenia Drážďany.

Miesto činu už navštívila saská ministerka kultúry Eva-Maria Stangeová i predseda lokálnej vlády Kretschmer. Ten už uviedol, že históriu Saska nemožno bez klenotnice pochopiť.Grünes Gewölbe (Zelená klenba), ktorá má názov podľa pôvodného náteru klenby, bývala klenotnicou saských kniežat. Vystavené sú tu okrem iného jantárové predmety, strieborné príbory, výrobky zo slonoviny či zlatnícke diela. Spomedzi vzácnych predmetov vystavených v tomto kultúrnom stánku je najznámejší Černoch so smaragdovým stupienkom, soška posádzaná okrem smaragdov i rubínmi, zafírmi či granátmi.

Vzácne zbierky klenotnice prečkali masívne bombardovanie Drážďan na konci druhej svetovej vojny, pretože boli od roku 1942 uložené v polabskej pevnosti Königstein. V máji 1945 ich Červená armáda odviezla do Moskvy, po 13 rokoch však bola väčšina cenností vrátená. Rekonštruované priestory klenotnice v Rezidenčnom zámku boli postupne sprístupnené od roku 2004, predtým boli zbierky po 30 rokov prechodne vystavené v drážďanskom Albertíne.

Je to pravdepodobne najväčšia krádež umeleckých predmetov v povojnovej histórii.

„Môžeme potvrdiť vlámanie v Zelenej klenbe,“ uviedol policajný hovorca Thomas Geithner o 9.30 hod. „Kriminalisti intenzívne pátrajú na mieste činu, páchatelia sú na úteku.“

Megakrádež storočia: V Nemecku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/GG)
Je už jasné, že v prvých rozhodujúcich minútach zlyhalo operatívne spojenie medzi bezpečnostnou službou na mieste a políciou. Vlámanie zaregistrovalo skoro ráno bezpečnostné stredisko Štátnych umeleckých zbierok, bezpečnostná služba však podľa predchádzajúcich školení nezasiahla, ale až o niekoľko sekúnd neskôr informovala políciu. Polícia vyslala prvú hliadku na miesto až o päť minút. Tak dlho trvalo, kým si overila správu. Potom dostala prvú informáciu o unikajúcich vozidlách. 15 minút po prvej správe bol uhasený požiar vozidla na podzemnom parkovisku na ceste Kötzschenbrodaer pár kilometrov od Zelenej klenby na ceste k diaľnici. Podľa náčelníka polície Volkera Langeho nie je možné vylúčiť, že sa páchatelia krádeže chceli zbaviť únikového vozidla.
Megakrádež storočia: V Nemecku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Sächsische.de)

Ministerka kultúry Eva-Maria Stangeová sa vyjadrila o „veľkej kultúrno-politickej škode, ak sa nepodarí získať späť kultúrne objekty“. Saský minister vnútra Roland Wöller potvrdil vytvorenie osobitnej komisie pre tento „trpký deň pre saské kultúrne dedičstvo“.


 

Viac o téme: LúpežKameryHláseniePolícia DrážďanyUmelecké zbierky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu