Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Demokratickí kandidáti podporili vyšetrovanie Trumpa: Prezident vyvíjal nátlak na Ukrajinu

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Seth Wenig)

WASHINGTON - Desiati uchádzači o nomináciu Demokratickej strany do prezidentských volieb v roku 2020 v stredajšej televíznej debate v Atlante podporili vyšetrovanie prezidenta Donalda Trumpa súvislosti s impeachmentom, informovala agentúra Reuters. Kandidáti sa však nezhodli v oblasti zavedenia nových daní pre bohatých obyvateľov a rozšírení poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Kandidáti uviedli, že Trumpovo úsilie pri vyvíjaní nátlaku na Ukrajinu, aby vyšetrovala jeho politického rivala Joea Bidena, je príkladom skorumpovanej administratívy. Členovia opozičnej Demokratickej strany vedú vyšetrovanie Trumpovho júlového telefonátu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, aby zistili, či sa konanie šéfa Bieleho domu rovná "vážnym zločinom a previneniam".

Trump podľa niektorých tvrdení požiadal ukrajinského prezidenta, aby Ukrajina začala vyšetrovať rodinu jeho možného rivala Bidena vo voľbách v roku 2020 - pritom na Zelenského robil nátlak tým, že pozastavil vojenskú pomoc Ukrajine, americkému spojencovi, ktorý čelí agresii Ruska. Demokrati tvrdia, že telefonát dokazuje, že Trump zneužil svoj úrad na nátlak na zahraničného lídra, aby mu politicky pomohol. Biden na otázku, či bude podporovať trestného vyšetrovania Trumpa po ukončení pôsobenia v prezidentskom úrade odpovedal, že o tom nechá rozhodnúť ministerstvo spravodlivosti.

Viac o téme: VoľbyDonald TrumpJoe BidenDemokratickí kandidáti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu