Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Turecký prezident v družnej debate s Putinom, hlavnou témou bola Sýria

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP/Presidential Press Service)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin viedli v sobotu telefonický rozhovor, v ktorom "sa sústredili na otázky spojené so Sýriou". Erdoganova kancelária o tom informovala prostredníctvom vyhlásenia, z ktorého citovala tlačová agentúra TASS.

Lídri podľa nej "potvrdili svoju vernosť memorandu z 22. októbra", keď sa stretli v ruskom Soči a dohodli sa na spoločných turecko-ruských hliadkach na severovýchode Sýrie. Memorandum zo Soči ako tému sobotňajšieho telefonátu medzi prezidentmi potvrdil aj Kremeľ. Lídri "zdôraznili, že rozhodujúce je pokračovať v koordinovaných krokoch s cieľom stabilizovať severovýchodnú Sýriu, a to za prísneho dodržania zásad územnej celistvosti, zvrchovanosti a jednoty Sýrie", citovala TASS zo zverejneného vyhlásenia.

Spoločné hliadky začali pôsobiť v časti Sýrie pozdĺž hranice s Tureckom, kde Ankara v októbri viedla ofenzívu proti milíciám sýrskych Kurdov. Deklarovaným cieľom ofenzívy bolo vytvorenie bezpečnej zóny, ktorá by umožnila návrat sýrskych utečencov.

Podľa Kremľa si prezidenti ďalej vymenili názory na situáciu v tzv. deeskalačnej zóne na území sýrskej provincie Idlib a ocenili výsledky prvého zasadnutia sýrskeho ústavodarného výboru. Ankara i Moskva doplnili, že Erdogan s Putinom hovorili aj o záležitostiach v rámci turecko-ruských vzťahov vrátane "budúcich krokov na zvýšenie obchodu".

Viac o téme: RozhovorSýriaVladimir PutinRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu