Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Putin sa stretol s vdovami obetí výbuchu v stredisku Ňonoksa: Odovzdal im vyznamenania

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin odovzdal štátne vyznamenania do rúk vdov po jadrových inžinieroch, ktorí zahynuli počas augustovej explózie v raketovom testovacom stredisku Ňonoksa. S odvolaním sa na prejav prezidenta, ktorý v piatok zverejnili ruské médiá, o tom v piatok informovala agentúra AP.

Putin nazval päť obetí výbuchu z 8. augusta hrdinami a patriotmi. "Každý z nich neoceniteľným spôsobom prispel k posilneniu ruského štátu," uviedol prezident v ponuro ladenom príhovore. Dodal, že obete sa podieľali "na najnáročnejšej a najdôležitejšej práci vo vývoji najmodernejšej technológie, ktorá nemá na svete obdobu". Ruský líder sa zároveň zaviazal, že Kremeľ dokončí prácu na vývoji predmetnej zbrane, pretože tá podľa jeho slov "zabezpečí suverenitu a bezpečnosť Ruska a mier pre naše deti počas nadchádzajúcich desaťročí".

Putin nekonkretizoval, o akú zbraň konkrétne ide, a jeho hovorca Dmitrij Peskov odmietol poskytnúť akékoľvek informácie ohľadom vyšetrovania explózie. Peskov podotkol, že zverejnené nebudú ani výsledky vyšetrovania, keďže sa týka nových zbraňových systémov. Agentúra DPA medzitým informovala, že Putin v piatok na zasadnutí  Bezpečnostnej rady Ruskej federácie (SBRF) oznámil, že úroveň modernizácie ruskej výzbroje by mala v najbližších rokoch dosiahnuť 70 percent. Prioritou sú podľa jeho slov bojové drony, roboty a lasery.

Testovací areál pri obci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Yakovlev, File)

Ruská Štátna spoločnosť pre atómovú energiu (Rosatom) 10. augusta oznámila, že pri explózii, ku ktorej došlo dva dni predtým v areáli lodenice vojenského námorníctva Ňonoksa na severovýchode Archangeľskej oblasti, zomrelo päť jej pracovníkov a zranenia utrpeli tri ďalšie osoby. Rosatom neskôr spresnil, že výbuch nastal počas testovania novej rakety. Ruské ministerstvo obrany najskôr ubezpečovalo, že pri výbuchu nedošlo k úniku rádioaktivity.

Ruská Federálna služba pre hydrometeorológiu a monitorovanie životného prostredia (Rosgidromet) napokon oznámila, že v neďalekom Severodvinsku zaregistrovali 8. augusta krátko po výbuchu až 16-násobne vyššiu úroveň radiácie, než je bežné. Táto úroveň sa vrátila do normálu po dva a pol hodine.

Experti sa domnievajú, že v skutočnosti šlo o neúspešný test rakety na jadrový pohon - konkrétne o strelu 9M730 Burevestnik, v kódovaní Severoatlantickej aliancie známu ako SSC-X-9 Skyfall. Ruské ministerstvo obrany zverejnilo vlani v júli nové videá svojich špičkových zbraní, ktorých existenciu odhalil v marci toho roka prezident Vladimir Putin. Medzi nimi bol aj Burevestnik.

Viac o téme: VýbuchObeteVdovyRuskoMoskvaVladimir PutinŇonoksa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu