Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Erdoganova kritika sa Francúzsku nepáči: Ministerstvo si predvolá tureckého veľvyslanca

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici)

PARÍŽ - Francúzske ministerstvo zahraničia si predvolá tureckého veľvyslanca po tom, čo turecký prezident zaútočil svojho francúzskeho kolegu. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa úradu francúzskeho vlády. Kedy však diplomata predvolá, aby komentáre Recepa Tayyipa Erdogana vysvetlil, zatiaľ nie je známe.

V poslednom období sa zvýšilo napätie medzi oboma krajinami vďaka tureckej vojenskej operácie v Sýrii a situáciu tiež komplikujú výroky Macrona o Severoatlantickej aliancii (NATO). Macron sa nedávno vyjadril, že nedostatky vo vedení zo strany USA zapríčiňujú "mozgovú smrť" NATO, a vo štvrtok znova skritizoval tureckú operáciu v severovýchodnej Sýrii proti kurdským bojovníkom, ktorí boli kľúčoví v boji proti Daeš.

"Rešpektujem bezpečnostné záujmy nášho tureckého spojenca... ale nemožno povedať, že sme spojenci a žiadame solidaritu, a na druhej strane predstavujeme spojencom falošný úspech pomocou vojenského zásahu, ktorý ohrozuje činnosť koalície proti Daeš," povedal Macron počas stretnutia so šéfom NATO Jensom Stoltenbergom.

Na Macronov komentár v piatok zareagoval Erdogan s tým, že by sa mal "nechať prezrieť, či nemá mozgovú smrť". "Je na vás, či vyhodiť Turecko z NATO, alebo nie? Máte právo urobiť takéto rozhodnutie?" pýtal sa Erdogan a označil francúzskeho prezidenta za "neskúseného". Turecko zároveň skritizovalo Macrona za to, že súhlasil s rokovaniami so sýrskym kurdským politikom, ktorého Ankara považuje za extrémistu.

Spomínaný predstaviteľ Macronovho úradu obhájil prezidentov postoj s tým, že spojenci v NATO od Turecka očakávajú "jasné odpovede" o jeho úmysloch v Sýrii. Konflikt Macrona a Erdogana prišiel krátko pred summitom lídrov NATO, ktorý sa uskutoční na budúci týždeň v Londýne. Obaja prezidenti by sa na ňom mali zúčastniť.

Viac o téme: Recep Tayyip ErdoganEmmanuel MacronTurecké veľvyslanectvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu