Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Obyvatelia Španielska sa búria: Viac než tisíc ľudí žiada zmenu v zákone

Tisíce Španielov v uliciach protestovali proti rozhodnutiu v prípade znásilnenia.

Zobraziť galériu (3)
Tisíce Španielov v uliciach protestovali proti rozhodnutiu v prípade znásilnenia. (Zdroj: SITA/AP Photo/Paul White)

MADRID - Tisíce Španielov vyšli v pondelok do ulíc viacerých miest a žiadali zmenu v trestnom zákone v súvislosti s prípadom skupinového znásilnenia, informovala agentúra AP.

Protesty vyvolalo nedávne rozhodnutie súdu, ktorý piatich mužov obvinených zo skupinového znásilnenia 14-ročného dievčaťa v bezvedomí odsúdil na tresty odňatia slobody v dĺžke 10 až 12 rokov. Súd ich pritom neuznal za vinných zo znásilnenia, ale z menej závažného trestného činu "pohlavného zneužívania".

Tisíce Španielov v uliciach
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Paul White)

Súd v Barcelone zistil, že obeť bola pod vplyvom alkoholu a marihuany. Muži s ňou preto mohli mať sex aj bez použitia násilia a vyhrážok, čo je podľa španielskych zákonov potrebné na to, aby bol trestný čin klasifikovaný ako znásilnenie. K spáchaniu trestného činu došlo v októbri 2016 v katalánskom meste Manresa, uvádza na svojej webovej stránke stanica BBC.

Tisíce Španielov v uliciach
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Paul White)

Kauza má určitú podobnosť s prípadom iných piatich mužov, ktorých vlani španielsky súd uznal za vinných z toho, že v júli 2016 sexuálne zneužili v meste Pamplona 18-ročné dievča. Každého z nich odsúdil na deväť rokov odňatia slobody. Verdikt vyvolal protesty. Najvyšší súd následne v júni tohto roka trestný čin preklasifikoval na znásilnenie a tresty zvýšil na 15 rokov.

Viac o téme: DemonštráciaZnásilňovanieTrestný zákonŠpanieli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu