Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Výsledky volieb v Sofii sú známe: Vyhrala ich kandidátka vládnej strany premiéra

Bojko Borisov
Bojko Borisov (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin, Pool)

SOFIA - V druhom kole volieb starostu v bulharskej metropole Sofia zrejme zvíťazila kandidátka vládnej strany premiéra Bojka Borisova. Vyplýva to z exit pollov zverejnených po skončení hlasovania, informovala agentúra Reuters.

Kandidátku vládnej strany Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) Jordanku Fandakovovú, ktorá je starostkou Sofie už od roku 2009, podľa exit pollov podporilo 51-53,5 percenta voličov. Nezávislá kandidátka Maja Manolovová, ktorú podporovali socialisti a ďalšie opozičné strany, dosiahla zisk v rozmedzí 40,6-42,8 percenta. Prieskumy medzi voličmi vychádzajúcimi z volebných miestností vykonali nezávislé agentúry Alpha Research a Trend.

Komunálne voľby v Bulharsku sa konali 27. októbra. V Sofii a vo väčšine ďalších väčších miest sa však v prvom kole o starostoch nerozhodlo a muselo sa preto 3. novembra konať druhé kolo hlasovania. Podľa agentúry Reuters boli komunálne voľby testom voličskej podpory vládnej strany GERB po sérii korupčných škandálov, ktoré ju postihli počas uplynulého roka.

Strana premiéra Borisova celkovo potvrdila svoju dominantnú pozíciu, avšak jej podpora v porovnaní s predchádzajúcimi komunálnymi voľbami poklesla. V Sofii musela úradujúca starostka za stranu GERB, ktorá sa uchádzala už o štvrté funkčné obdobie, po prvý raz za desať rokov obhajovať svoj post v druhom kole. V nedeľňajšom druhom kole volieb zvíťazili kandidáti strany GERB aj ďalších dvoch najväčších bulharských mestách Plovdiv a Varna. Parlamentné voľby v Bulharsku sa uskutočnia v roku 2021.

Viac o téme: StarostaBojko BorisovKandidát vládnej stranyJordanka Fandakovová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu