Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Súd potvrdil rozsudky smrti trom mužom: Brutálne zavraždili dve turistky

(Zdroj: Getty Images)

SALÉ - Protiteroristický súd v marockom meste Salé potvrdil v stredu júlové rozsudky smrti voči trom hlavným obvineným z Maroka za vlaňajšiu brutálnu vraždu dvoch turistiek z Nórska a Dánska. Zároveň zmenil doživotie štvrtého odsúdeného takisto na trest smrti, informovala agentúra DPA.

Telá 24-ročnej Dánky Louisy Vesteragerovej Jespersenovej a 28-ročnej Nórky Maren Uelandovej objavili vlani 17. decembra neďaleko vrcholu hory Tubkál v pohorí Vysoký Atlas. Obe ženy boli študentkami na nórskej univerzite.Podľa polície ich páchatelia prepadli v ich stane, pričom im odrezali hlavy. V máji sa jeden z hlavných podozrivých priznal k zločinu.

Stredobodom procesu boli štyria muži, ktorí vo videu prisahali vernosť teroristickej organizácii Daeš. V prípade bolo celkom 24 osôb obvinených z úkladnej vraždy, nezákonného držania strelných zbraní a vytvorenia teroristickej skupiny. Devätnásť z nich bolo odsúdených na päť až 30 rokov väzenia — tieto verdikty odvolací súd potvrdil.

Súd tiež potvrdil verdikt, že trojica odsúdených musí zaplatiť dva milióny marockých dirhamov ako odškodné rodičom zavraždenej Uelandovej. Odmietol však žiadosť rodiny Jespersenovej vyplatiť desať miliónov dirhamov ako náhradu za "morálnu zodpovednosť" marockého štátu za tento čin. Vražda turistiek vyvolala v Maroku verejné pobúrenie. Tresty smrti sa v tejto severoafrickej krajine síce udeľuje, ale Maroko popravy od roku 1993 de facto nevykonáva.

Viac o téme: VraždaTrest smrtiTuristkyProtiteroristický súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu