Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vražda žiarskeho mestského poslanca je už na súde: Predbežne prejednajú obžalobu

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Kauza vraždy advokáta a mestského poslanca Mareka Rakovského zo Žiaru nad Hronom z roku 2013 je už na súde. Špecializovaný trestný súd v Pezinku na 13. novembra vytýčil verejné zasadnutie. Ako uviedla hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková, súd predbežne prejedná podanú obžalobu. Podľa Trestného poriadku pri predbežnom prejednaní obžaloby súd preskúma obžalobu a zákonnosť dôkazného materiálu.

Robí tak vtedy, pokiaľ má súd názor, že skutok môže byť kvalifikovaný podľa iného ustanovenia zákona, ako sa uvádza v obžalobe. Súd v tomto prípade môže takisto napríklad rozhodnúť o postúpení veci inému súdu, má tiež právomoc trestné stíhanie zastaviť alebo prerušiť.

Pre úkladnú vraždu mestského poslanca je obvinený Peter P. z Veľkého Krtíša. Prokuratúra mu tiež kladie za vinu zločin všeobecného ohrozenia. Poslanca Rakovského zavraždili v júli 2013 tak, že použili nástražný výbušný systém, ktorý umiestnili na spodnú časť jeho vozidla. Počas riadenia vozidlo vybuchlo, Rakovský utrpel zranenia, ktorým na mieste podľahol. Motív vraždy poslanca nie je známy. Nebol trestným advokátom, venoval sa občiansko-právnym záležitostiam. Obvinenému hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov, prípadne doživotie.

 

Viac o téme: VraždaObžalobaSúd Marek Rakovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu