Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bush: Blízkovýchodný mier je možný

George W. Bush
George W. Bush

WASHINGTON - Prezident Spojených štátov George W. Bush v stredu vyhlásil, že blízkovýchodný mier je "možný" a prisľúbil palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi a izraelskému premiérovi Ehudovi Olmertovi svoju plnú podporu pri jeho presadzovaní.

"Nestál by som tu, ak by som neveril, že mier je možný a oni by tu tiež neboli, ak by si nemysleli, že mier je možný," povedal po rozhovoroch v Bielom dome Bush, po boku ktorého stáli jeho dvaja hostia. Americký prezident im prisľúbil svoju plnú podporu a vyzval svet, aby tiež pomohol.

"Je veľmi dôležité pre medzinárodné spoločenstvo, aby podporilo dvoch lídrov počas ich bilaterálnych rokovaní, ktoré budú nasledovať," povedal Bush. Ako ďalej dodal, Spojené štáty sa budú v mierovom procese aktívne angažovať. "Včera bol dôležitý deň, bol to sľubný začiatok. Akokoľvek bol však dôležitý včerajšok, nie je zďaleka tak podstatný ako zajtrajšok a nasledujúce dni," uzavrel americký prezident.

Mierovú konferenciu o Blízkom východe, ktorá sa uskutočnila v utorok v Annapolise v americkom štáte Maryland, otvoril americký prezident George W. Bush, izraelský premiér Ehud Olmert a palestínsky prezident Mahmúd Abbás. Jej hlavným cieľom je oživiť mierové rokovania medzi Izraelom a Palestínčanmi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu