Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Ohnivé peklo v Kalifornii: VIDEO Evakuácia 50-tisíc ľudí kvôli obrovským požiarom, obavy z tragédie

Obrovský lesný požiar v USA Zobraziť galériu (8)
Obrovský lesný požiar v USA (Zdroj: SITA/AP)

GEYSERVILLE - Úrady v Kalifornii kvôli lesným požiarom nariadili evakuáciu už takmer 50-tisíc ľudí z niekoľkých miest v okolí Los Angeles. Oheň sa rýchlo šíri v dôsledku silného vetra a vysokých teplôt. Plamene ohrozujú tiež známu vinársku oblasť, kde svoje domovy muselo opustiť okolo 2000 obyvateľov. Doteraz neboli hlásené žiadne zranenia, no panujú obavy, že sa budú opakovať ničivé požiare, ktoré v roku 2017 vyžiadali v severnej Kalifornii 44 obetí.

Niekoľko domov zhorelo po tom, čo sa oheň následkom silného vetra prehnal suchou vegetáciou na okraji mesta Santa Clarita. Z husto obývanej oblasti bolo pred živlom presunutých do bezpečia už okolo 50-tisíc ľudí. Nárazy vetra miestami dosahujú rýchlosť 112 kilometrov za hodinu. V piatok by mal zoslabnúť, no počas víkendu zrejme opäť zosilnie. Dym z požiarov je vidieť na kilometre ďaleko.

Obrovský lesný požiar v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/ Noah Berger)

"Oheň sa často dostal blízko, ale nikdy nie toľko," povedala denníku Los Angeles Times miestna obyvateľka Marcia Armijoová, ktorá sa chystala opustiť svoje bydlisko. "Nemám tušenie, či môj dom zhorí, alebo nie," dodala.

Obrovský lesný požiar v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/ Noah Berger)

Požiar ohrozuje tiež vinársky okres Sonoma a predovšetkým mestečko Geyserville v severnej Kalifornii, kde žije 900 ľudí a ktoré je obľúbeným turistickým cieľom v miestnej vinárskej oblasti. "Ak ste v Geyserville, odíďte," vyzval úrad okresného šerifa obyvateľov a návštevníkov. Podľa agentúry AP už v Geyserville zhorelo 49 budov.

Varovanie pred evakuáciou už vyhlásili aj v neďalekom meste Healdsburg. "Plamene sa šíria veľmi rýchlo, prosím, dodržiavajte evakuačné pokyny," uviedol na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter senátor Mike McGuire.

Kaliforniu naďalej sužujú ničivé
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Marcio Jose Sanchez)

Obrovský lesný požiar v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/ Kent Porter/The Press Democrat via AP)

Takmer 180-tisíc domácností je bez elektrickej energie po tom, ako spoločnosť Pacific Gas & Electric dočasne odpojila odberateľov v 15 kalifornských okresoch, čím chce zabrániť riziku vzniku náhodných požiarov. Odpojenie od elektriny hrozí aj viac ako 308-tisíc zákazníkom v siedmich okresoch, vrátane Los Angeles, San Bernardino a Ventura.

Ohnivé peklo v Kalifornii:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Noah Berger)

S ohňom bojuje asi 500 ľudí, a to s pomocou cisterien a helikoptér. Príčina vzniku požiaru nie je známa. Miestne energetická spoločnosť uviedla, že oheň mohol prepuknúť kvôli poruche na elektrickom stožiari.

Ohnivé peklo v Kalifornii:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Noah Berger)

Viac o téme: PožiarOheňKalifornia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu