Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

FOTO Hrad Šuri na ostrove Okinava zachvátil požiar: Hasiči ešte stále s ohňom bojujú

Hrad Šuri na ostrove Okinava zachvátil požiar Zobraziť galériu (3)
Hrad Šuri na ostrove Okinava zachvátil požiar (Zdroj: SITA/ Ryukyu Shimpo / Kyodo News via AP)

NAHA - Na hrade Šuri, ktorý sa nachádza v meste Naha na japonskom ostrove Okinava, vo štvrtok ráno vypukol veľký požiar. Oheň zachvátil viacero budov a pamiatku zapísanú na zozname Svetového dedičstva UNESCO takmer zničil. Hasiči ešte stále s ohňom bojujú, uviedol hovorca okinavskej polície s tým, že obyvateľov z okolia evakuovali do bezpečnejších oblastí.

Požiar sa začal v hlavnej budove hradu a spálil hlavný chrám Seiden, severný chrám Hokuden a neskôr aj južný chrám Nanden. Čo oheň zapríčinilo, nie je známe. Nikto neutrpel zranenia.

Hrad Šuri na ostrove
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/ Okinawa Times / Kyodo News via AP)

Mnoho obyvateľov Naha prišlo k hradu a z cesty na kopci sledovali, ako horí. Viacerí si horiacu pamiatku vyfotili a niektorí aj plakali. "Mám pocit, ako keby sme stratili náš symbol," povedala starostka Nahy Mikiko Široma s tým, že urobí všetko, čo bude môcť, pre zachránenie ostatkov hradu. Hlavný tajomník japonskej vlády Jošihide Suga zase uviedol, že urobia všetko pre jeho rekonštrukciu.

Hrad Šuri na ostrove
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/ Okinawa Times/Kyodo News via AP)

Hrad Šuri je symbolom kultúrneho dedičstva z čias kráľovstva Rjúkju, ktoré v oblasti existovalo v rokoch 1429 - 1879. Počas druhej svetovej vojny, počas bitky o Okinavu v roku 1945, takmer celý hrad zhorel. V roku 1992 ho z veľkej časti zrekonštruovali a vznikol tam národný park. Na zoznam Svetového dedičstva UNESCO ho zapísali v roku 2000.

Viac o téme: PožiarHasičiUNESCOHrad ŠuriNaha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu